Osmani započeo posetu Kosovu: Severna Makedonija i Kosovo “dobar primer dobrosusedstva”

Osmani započeo posetu Kosovu: Severna Makedonija i Kosovo “dobar primer dobrosusedstva”

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani započeo je posetu Kosovu sastankom sa zamenikom premijera i ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalla.

„Potvrđeni su besprekorno dobri odnosi između Severne Makedonije i Kosova, kao i spremnost obe strane da dalje grade blisko i trajno prijateljstvo u interesu građana obe zemlje, ali i služeći kao dobar primer za region koja se suočava sa mnogim izazovima“, rekao je Osmani.

„Kosovo i Severna Makedonija dele izuzetno dinamičnu trgovinu, ali u isto vreme postoji ogroman potencijal za jačanje ekonomije, što naravno zahteva infrastrukturnu podršku“, izjavio je Osmani, ukazujući na potrebu da se preispita saradnja u oblastima obrazovanja i nauke , kultura, zdravlje i još mnogo toga.

Kao deo fokusa na izgradnju otvorenog dijaloga sa svim zemljama u regionu, Osmani je preneo podršku Severne Makedonije dijalogu Priština i Beograd koji smatra najboljim načinom za prevazilaženje razlika i pronalaženje trajnog rešenja između dve zemlje, u interesu građana i region u celini.

Dodao je da „Severna Makedonija, kao članica NATO-a, u potpunosti podržava evroatlantsku perspektivu Republike Kosovo. Izrazio sam zadovoljstvo činjenicom da će od ove godine pripadnici Vojske Severne Makedonije ovde biti deo KFOR-a. Naša ambicija je puno pristupanje EU šest država zapadnog Balkana i, kao zemlja koja pregovara sa EU i sa dugogodišnjim iskustvom u ovom kontekstu, spremni smo da Kosovu prenesemo sva znanja i iskustva koja smo do sada stekli,” zaključio je Osmani.

Ministarka Donika Gervalla rekla je da je otprilike 30 sporazuma povezanih sa Severnom Makedonijom u mnogim oblastima, sastancima i posetama, primer dobrosusedstva, hvaleći susednu zemlju kao strateškog partnera za Kosovo.

Gervalla je rekla da postoji potreba za boljom koordinacijom dve vlade kako bi se olakšao protok robe.

„U cilju daljeg olakšavanja kretanja robe i ljudi, postoji potreba za boljom koordinacijom između dve vlade kako bi se olakšala granična kontrola. Kosovo i Severna Makedonija gledaju na isti cilj: članstvo u EU“, dodala je ona.

Diplomatske aktivnosti Osmanija u Prištini nastavljaju se sastancima sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani Sadriu, predsednikom parlamenta Glaukom Konjufcom i premijerom Aljbinom Kurtijem. / ibna