Osmani: Završeno je 99% sporazuma o akcionom planu sa Bugarskom

Osmani: Završeno je 99% sporazuma o akcionom planu sa Bugarskom

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani veruje da je 99% tačaka u Akcionom planu sa Bugarskom već definisano i da pregovori za Međuvladinu konferenciju o pristupanju države EU mogu da se nastave. Preostalih jedan odsto, prema ministru, tiče se tehničkih detalja i zato ostaje optimista da će ovaj tekst biti u potpunosti završen narednih dana.

Naglasio je potrebu da se emocije ostave po strani i promoviše racionalan pristup pregovorima sa Bugarskom.

„Osećalo se da je u prvoj fazi dijalog između nas i Bugarske bio veoma mnogo emocionalnog naboja; verujemo da moramo promeniti pristup ovog dijaloga, uspostaviti racionalniju perspektivu ovih razgovora i nastaviti komunicirati o pitanjima za koja delimo dublje razumevanje“, rekao je Osmani.

Na pitanje da li je DUI razgovarao o novoj parlamentarnoj većini, Osmani je odgovorio negativno.

„Ne, parlamentarna većina je stabilna, imamo zauzet raspored i nemamo vremena da se bavimo pitanjima koja nisu u interesu građana. Ne mislim da su im bitne političke igre oko većine u parlamentu. Fokusiraćemo se na aktivnosti poput saradnje sa Zapadnom Rajnom-Vestfalijom koja će donijeti koristi građanima“, odgovorio je Osmani.

Na njegov zahtev, Bujar Osmani telefonom razgovarao sa Augustom Santosom Silvom, ministrom spoljnih poslova Portugala i predsednikom Saveta EU, tokom kojeg se, pored bilateralnih odnosa, razgovaralo i o evropskoj agendi Republike Severne Makedonije.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova, razgovori su bili fokusirani na mogućnosti portugalskog predsedavanja da dovrši odluku Saveta EU prošlog marta i upali zeleno svetlo za pregovore Severne Makedonije sa EU.

Bujar Osmani pozdravio je odlučnost i nastavak saradnje portugalskog predsedavanja sa Savetom Evropske unije na evropskoj agendi Republike Severne Makedonije i zapadnog Balkana. / ibna