Osnivanje islamske Megabanke je moguće, rekao je Erdoan na samitu D-8

Osnivanje islamske Megabanke je moguće, rekao je Erdoan na samitu D-8

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je tokom 10. samita Organizacije zemalja u razvoju D-8 da je moguće realizovati ideju o islamskoj Megabanci, koja bi mogla istovremeno da zadovolji potrebe islamskih finansijskih institucija za likvidnošću i potrebe u finansiranje infrastrukture, koja raste na muslimanskoj teritoriji.

Turski predsednik, nakon što je naglasio da će na kraju samita Bangladešu predati rotirajuće predsedavanje koje traje četiri godine, primetio je da je „naša organizacija, čije je sekretarijat domaćin u Istanbulu, u periodu od 25 godine od svog osnivanja ojačao i napredovao“.

Naglašavajući da od prvog dana borbe protiv novog koronavirusa koji već godinu dana hara svetom, skrenuo je pažnju na značaj i potrebu za međunarodnom saradnjom. Erdoan je podvukao da će „Turska ponuditi svoju domaću vakcinu, koju testiramo na ljudima, čitavom čovečanstvu sa principom da niko ne treba da zaostaje u ovom procesu.“

Primetio je da je Turska pripremila strateški dokument za olakšavanje trgovine između zemalja D-8 i da ga je poslala zainteresovanim zemljama, dodajući da „verujemo da je moguća ideja o islamskoj Megabanci koja će istovremeno zadovoljiti potrebe Islamske finansijske institucije za likvidnost i potrebe za finansiranjem infrastrukture koja raste u muslimanskoj geografiji i koja će biti zasnovana na mrežnoj platformi.“

„Neophodno je fokusirati se na trgovinu u domaćoj valuti kako bismo zaštitili naše zemlje od opasnosti koje proizlaze iz deviza. Smatram korisnim da se ubrza rad menjačke banke D-8 u ovom pravcu.“

Turski predsednik je napomenuo da bi trebalo da ulože napore da podrže palestinske izbeglice, Rohinje u Mjanmaru, Jemence i sirijske imigrante koji se bore protiv tiranije i siromaštva.

D-8, takođe poznat i kao Developing-8, organizacija je za razvojnu saradnju Bangladeša, Egipta, Indonezije, Irana, Malezije, Nigerije, Pakistana i Turske.

U izjavi objavljenoj u Daki, Grupa osam (D-8) potvrdila je posvećenost borbi protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije i islamofobije.

Na 10. samitu D-8, koji je organizovan putem Interneta u Bangladešu i kome je prisustvovao turski predsednik Redžep Tajip Erdoan, usvojena je Desetgodišnja mapa puta za period 2020-2030 i objavljeno je saopštenje o sastanku.

Desetogodišnjim Mapom puta čiji je cilj da osnaži i razvije organizaciju, zemlje D-8 odobrile su cilj produbljivanja trgovinske saradnje i povećanja obima njihove unutrašnje trgovine na najmanje 10% ukupne trgovine D-8.

U saopštenju se navodi da će se istražiti mogućnosti za razvoj saradnje u različitim oblastima.

Strane su izrazile svoju odlučnost u borbi protiv svih pretnji, uključujući terorizam, sektaštvo i ekstremizam u svim njihovim oblicima i manifestacijama, koje su usmerene protiv ekonomskog razvoja, mira i prosperiteta država članica.

Zemlje D-8 potvrdile su svoju posvećenost borbi protiv rasizma, diskriminacije, ksenofobije i islamofobije.

U saopštenju se izražava zahvalnost Turskoj, koja je na čelu D-8 od 2017. godine.

„Srdačno zahvaljujemo predsedniku Recepu Taiiipu Erdoganu na njegovom vođstvu, posvećenosti i nesebičnim naporima da podrži ciljeve D-8“, napominje se u izjavi. / ibna