Oštri tonovi između Rame i Haradinaja nakon Berlinskog samita

Oštri tonovi između Rame i Haradinaja nakon Berlinskog samita

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj i albanski premijer, Edi Rama, imali su žestoku diskusiju nakon samita u Berlinu.

Haradinaj je rekao da je pre početka samita pod većim pritiskom od Rame nego od od Merkel i Macrona, da ukine tarife na uvoz robe iz Srbije. On je rekao da je tokom samita bio stavljen u težak položaj.

“Neprestano je insistirao na engleskom i to su razumeli i kancelarka Merkel i predsednik Macron”, rekao je Haradinaj.

Nakon ove izjave usledila je i Ramina reakcija. On je rekao da postoji nepisano pravilo prema kojem lideri ne komentarišu u javnosti međusobne neformalne razgovore. Rama je rekao da je šef kosovske vlade pogrešno interpretirao razgovor.

“Niko nije vršio pritisak na Ramusha da ukine tarife. Niko ga nije zamolio da ukine tarife. Kancelarka Merkel i predsednik Macron ohrabrili su neformalni razgovor u dvorani koji je imao veze sa nastavkom dijaloga. Samo sam jednom intervenisao da kažem da bi one takođe trebalo da budu deo ovog dijaloga. Zatim, ono što sam tražio od Ramusha nije bilo ukidanje tarifa, već jednostavno davanje njegove saglasnosti kako bi se tarife suspendovale na 4 ili 6 mjeseci. Predložio sam Ramushu da prihvati njihov zahtev, jer mislim da je uključenost Nemačke i Francuske dobra prilika da se dovrši proces dijaloga na najvišem mogućem nivou”, rekao je Rama. / ibna /