Osvetnici i umerenjaci u Novoj demokratiji

Osvetnici i umerenjaci u Novoj demokratiji

Predsednik grčke opozicione stranke Nova demokratija (ND), Kiriacos Mitsotakis, može se činiti dobrim rešenjem kao „premijer na čekanju“ koji bi bio sposoban “ujediniti sve Grke”, međutim, bes protiv SIRIZE teško će obuzdati u stranačkim redovima.

Izjava Aristotela Aivaliotisa da gubitnike izbora treba tretirati kao poražene zatvorenike prema Ženevskoj konvenciji podržavaju mnogi u okviru ND. Indikativno je da Mitsotakis nije bio previše oštar u kritici ovakvih izjava političara iz ND-a, ističući da se ne slaže sa ovakvom vrstom humora ali i izbegava da izrekne bilo kakve disciplinske mere. Iako mu je savetovano da ukloni Aivaliotisa sa liste ND, procenjeno je da bi to moglo izazvati nezadovoljstvo među ljudima vernim stranci i uglavnom među onima koji su vodili kampanju uoči izbora 7. jula.

Bez obzira na izjavu gospodina Aivaliotisa, postoje neka pitanja na koja treba dati odgovore u vezi s Novom demokratijom, a o kojima se raspravlja na rukovodećem nivou. Prvi koji je postavio pitanje je bivši premijer Antonis Samaras koji je predodređen da bude državni evropski komesar. Pre nekoliko dana, nakon objavljivanja Angelisovog izvještaja, Antonis Samaras je izjavio da će tražiti osudu onih koji su odgovorni za “Novartisovu zaveru”, jer on insistira na završavanju slučaja. Jasno je da, kada govori o osudi i potpunoj opravdanosti nakon što je pogrešno “oklevetan od strane svojih političkih protivnika”, ne misli samo na “Rasputina”, kako njegovi prijatelji među poslanicima nazivaju zamenika ministra pravde Dimitrisa Papangelopulosa. Ne zaustavlja se ni na Pavlosu Polakisu, koga on smatra „smešnim likom“, nego cilja na premijera Alekisa Tsiprasa.

Međutim, poslednje što Kiriacos Mitsotakis želi je da dozvoli da traženje osvete prema bivšem premijeru i njegovim (ne malobrojnim) saradnicima postane deo predizborne debate u ND. To bi dovelo do kolapsa „profil novog premijera“ koji je gradio još od pre evropskih izbora, kako glasači bliski SIRIZI ne bi ni došli na biračka mesta.

Međutim, još uvek nije jasno šta bi gospodin Mitsotakis želeo da se pojavi nakon izbora. Indikativno je da je u svom prvom intervjuu posle evropskih glasova govorio za ANT1 TV o mogućem osnivanju istražnog odbora koji će razmotriti prvih šest meseci SIRIZA-ine uprave u 2015. godini. To je potez koji nema efekat, jer čak i ako postoji bilo kakva zlopotreba bila bi u okviru zastarelosti i ne bi bila razmatrana od strane Specijalnog suda. Ipak, on se uzdržao od komentara na “zaveru” Novartis.

U ND obe opcije imaju svoje pristalice. Osim Antonisa Samarasa, prvo gledište podržavaju Adonis Georgiadis i Makis Voridis, koji veruju da bi se period vladavine levice trebao zavšiti tako da ne postoji bilo kakva šansa da se partije leve opcije vrate na vlast. U ovom kontekstu, dokaz da je slučaj Novartis bio izmišljen izazvalo bi fatalan udarac. Međutim, postoji i stav pro-Karamanlisovovog krila partije, podržan od strane nekih Mitsotakisovih savetnika koji možda nisu deo partije, ali su već određeni za visoke pozicije. Oni veruju da bi osveta oslabila Mitsotakisov budući kurs. Umesto toga, savetuju umerenost i praktičan preokret ka centru, što naravno isključuje zakonske akcije protiv političkih protivnika. Dodaju da bi taktika umerenosti bila od koristi Grčkoj i samom Mitsotakisu ako planira dugo ostati na vlasti./ibna