Otkrivanje Karamanlisa i kraj (političke) ere

Otkrivanje Karamanlisa i kraj (političke) ere

Samo nekoliko dana pre grčkih izbora, objavljivanje pisma bivšeg premijera Kostasa Karamanlisa Georgeu Bushu 2005. godine o pitanju imena, BJR Makedonije u to vrijeme, – sada Severne Makedonije – podiže ton sukoba između Sirize i Nove demokratije.

Predlog za dvojno ime bez izmena ustava

List “Documento” doneo je na videlo pismo tadašnjeg grčkog premijera, predsedniku SAD-a, u kojem K. Karamanlis zauzima stajalište o nacrtu Nimetzovog predloga, tri godine prije samita u Bukureštu, rekavši da bi, iako je daleko od pozicija Atine, mogao biti prihvaćen kao osnova za postizanje rešenja. Pismo je poslano otprilike godinu dana nakon što je SAD tada priznala BJR Makedoniju, sa ustavnim nazivom “Republika Makedonija”.

Karamanlis posebno obaveštava Georgea Busha da je ime “Republika Makedonija-Skoplje”, predloženo od strane Specijalnog medijatora sa ciljem da se koristi, neprevodivo za bilo koju zvaničnu upotrebu u sistemu UN-a. Pored toga, ono ohrabruje i druge međunarodne organizacije, kao i države, da izaberu gore navedeno ime za svaku međunarodnu službenu upotrebu. Ustavni naziv “Republika Makedonija” će se i dalje koristiti za internu upotrebu u BJR Makedoniji, što znači da nije potrebna nikakva ustavna promena.

Karamanlisovo okruženje govori o taktičkom potezu

Autentičnost pisma potvrđena je u krugovima saradnika bivšeg premijera, ali je primećeno da nije predlog Grčke, već predlog Mattheva Nimetza da nastavi pregovore. “To je bio imperativan redovni potez Grčke da preokrene svršen čin protiv nje, a zatim ponovo stekne prednost metodičkom borbom, kao što se na kraju dogodilo u Bukureštu u aprilu 2008.”, kažu oni.

Tsipras optužuje ND za licemerje

Alexis Tsipras optužio je Mitsotakisa za licemerje zbog stava lidera ND-a u odnosu na Prespanski sporazum, jer je, kako je naglasio, znao za stav tadašnje vladu ND, ali i Karamanlisovo pismo.

“Oni su orkestrirano klevetali vladu Sirize na osnovu velike nacionalne laži, koja je podelila Grke sa jedinom svrhom stvaranja trenja u vladi SIRIZE i mene lično”, rekaoje u jednom današnjem intervjuu premijer i pozvao Mitsotakisa da upiuti izvinjenje grčkom narodu.

Kraj “odnosa” Sirize sa “pro-Karamanlisovim” rukovodiocima

Osim konfrontacije između dvije stranke do koje je došlo zbog ovog otkrića, podseća se da je u prošlosti bilo poznato da je u pregovorima prije Bukurešta za stolom bilo dvojno ime bez ustavne revizije – što takođe dovodi do pozitivnog razvoja događaja unutar vlada.

Poslednjih nedelja, bivši premijer, koji je odlučio da se uzdrži od učešća u javnoj raspravi, izneo je podršku Kyriakosu Mitsotakisu. Istovremeno, po prvi put, Karamanlisova vlada dolazi u fokus SIRIZE i Al. Tsiprasa, sa čestim kritikama o deficitu koji je „otvorio vrata memorandumima“.

Treba napomenuti da je SIRIZA već 2015. godine započela saradnju sa političkim ličnostima koje povezane sa K. Karamanlisom. Saradnja sa ANEL-om je delimično rezultat toga, ali i izbor ministara kao što je zamenik ministra pravde. I naravno, predsednik Republike, Pr. Pavlopulos, što treba napomenuti, odbija da potpiše izmene u rukovodstvu Ministarstva pravde. Direktan napad na Karamanlisov period i sam bivši premijer označava kao raskid ovog taktičkog dogovora./ibna