Otvaranje svih poglavlja potvrda napretka u oblasti vladavine prava

Otvaranje svih poglavlja potvrda napretka u oblasti vladavine prava

Napredak u oblasti vladavine prava ključni je aspekt u definisanju ukupne dinamike pregovora sa Evropskom unijom, a najava otvaranja i poslednjeg poglavlja potvrda je napora Crne Gore i odlučnosti da postane punopravna članica EU, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na XIII Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji u organizaciji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora

Drljević je zahvalio EU i državama članicama na snažnoj podršci koju pružaju tokom crnogorskog integracionog puta, jer su, kako je dodao, njihova iskustva i prakse, podjednako kao i sveobuhvatna ekspertiza civilnog sektora, neophodni za uspešno vođenje javnih politika u najboljem interesu svih građana.

Uprkos izazovima s kojima se Unija ovih dana suočava, istakao je nepokolebljivu odlučnost i posvećenost Crne Gore da postane punopravna članica EU, dodajući da je, s nesmanjenim entuzijazmom Vlade i državnih institucija koje su uključene u proces pregovora, istrajna u nameri da doprinese ukupnom rezultatu države u predstojećoj, vrlo zahtevnoj fazi pregovora.

„Izgradnja stabilnog i snažnog sistema vladavine prava, kao temelja demokratskog društva kojem težimo, predstavlja glavni ali i najizazovniji zadatak Vlade. Shodno novom pristupu u pregovorima, progres u ovoj oblasti predstavlja ključni aspekt u definisanju ukupne dinamike pregovora u svim ostalim poglavljima. U tom kontekstu, cenim da je značajna potvrda naših napora nedavna vest o usvajanju Izveštaja o ispunjavanju početnih merila za poglavlje 8 – Konkurencija od strane Saveta EU, što je preduslov za otvaranje jedinog preostalog poglavlja pravne tekovine“, rekao je glavni pregovarač.

On je podsetio da je Crna Gora u poglavljima 23 i 24 do sada ispunila većinu od ukupnog broja privremenih merila, a da su postignuti rezultati prepoznati od Evropske komisije, kroz poslednji Izveštaj o Crnoj Gori, kao i nedavno objavljeni Radni dokument EK o stanju u poglavljima 23 i 24.

„I sami smo svesni izazova i evidentiranih slabosti sistema na koje nam kolege iz EU dobronamjerno i u partnerskom duhu ukazuju pa ćemo u periodu posvećeno i temeljno raditi na njihovom otklanjanju. Polazeći od značaja za dalji tok reformskih aktivnosti u vladavini prava čije benefite svi građani žele da osete, unapređenje bilansa rezultata u domenu borbe protiv korupcije i dalje jačanje nezavisnosti svih nadležnih institucija zaduženih za ovu oblast će ostati u vrhu liste naših prioriteta“, poručio je Drljević./ibna