Otvoren BiH paviljon na EXPO 2020

Otvoren BiH paviljon na EXPO 2020

Nakon što je vlada Kantona Sarajevo odlučila da finansira učešće Bosne i Hercegovine na EXPO 2020, otvoren je državni paviljon u Dubaiju.

Otvaranje je usledilo nakon višemesečne neizvesnosti oko učešća BiH jer Savet ministara nije mogao doneti odluku po ovom pitanju. Organizator EXPO 2020 ponudio je da pokrije sve troškove pripreme i izrade šestomesečnog programa koji će BiH preduzeća predstaviti na ovom prestižnom sajmu, ali nije bilo dogovora oko preostalih sredstava. Najskuplja stavka u ostatku finansiranja bila je priprema i razvoj sveobuhvatnog programa prezentacije i performansi BiH.Osim ove ponude organizatora za finansiranje programa i prezentacije ekonomije BiH, Vlada UAE je prethodno odredila i potpuno opremila BiH paviljon u Dubaiju.

Savet ministara BiH na kraju je odustao od učešća, ali Vlada Kantona Sarajevo nije. Kantonalni ministar ekonomije Adnan Delić potvrdio je agenciji Anadolija da je paviljon otvoren i opremljen.

Delić je naveo da će paviljon biti funkcionalan i da će narednih dana biti dodatno pripremljen i ispunjen sadržajima koji će biti jedinstvena promocija privrede i turističkih potencijala, koji će biti predstavljeni kao mogućnosti za investitore i posetioce.

“U narednih šest meseci predstavićemo svetu sve svoje prirodne i industrijske potencijale, s posebnim naglaskom na specifičnosti, inovacije i strateške grane privrede. Verujemo da će se sav trud koji smo uložili vratiti kroz ulaganja koja će, osim oporavka naše ekonomije, generisati i poboljšati poslovno okruženje koje će Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu pozicionirati kao jednu od najkonkurentnijih turističkih i investicionih destinacija u ovom delu Evrope“, rekao je Delić za agenciju Anadolija.