Otvorena fabrika silumina u Crnoj Gori

Otvorena fabrika silumina u Crnoj Gori

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković pustio je zajedno sa vlasnikom Uniprom KAP-a Veselinom Pejovićem u rad novu fabriku silumina poručivši da je svaki novi proizvod u Crnoj Gori korak ka novom radnom mestu, a svako novo radno mesto snaga i kvalitet više na putu ka evropskom kvalitetu života građana, saopšteno je iz Vlade CrneGore.

„Kada smo krajem marta obilazili celi kompleks, videli smo da se ovde praktično razvija jedan novi moderni industrijski centar naše zemlje. Na žalost, i tada i danas na ovom mestu morali smo kontstatovati da je uzdizanje novog KAP-a pratila, rekao bih, histerična želja da ovaj projekat ne uspe. Ali nova fabrika iz čijeg kruga će izlaziti proizvod koji može ići direktno u hale automobilskih ili avionskih giganata, prkosi skepticima i oponentima savremenog razvoja. Svaki novi proizvod u Crnoj Gori je korak ka novom radnom mestu, a svako novo radno mesto snaga i kvalitet više na putu ka evropskom kvalitetu života naših građana,” rekao je predsednik Vlade.

Marković je poručio da je ova investicija i sve što je do sada urađeno uključujući i nove razvojne programe, vredno poštovanja i neupitne institucionalne podrške.

„Ali za mene je jednako važan i vredan poštovanja otpor gospodina Pejovića i njegovog tima destrukciji, propagandi i klevetama iz najprizemnijih razloga, kako bi se osujetilo uzdizanje KAP-a domaćom pameti, energijom i odlučnošću. Zato Vladinom opredelenju i planovima da brzo razvijamo našu ekonomiju treba više ovakvih primjera,” rekao je Marković otvarajući novu fabriku silumina.

Projekat nove fabrike za proizvodnju aluminijskih legura u formi malih ingota vrijedan je više od 10 miliona eura i podrazumijeva otvaranje više desetina novih radnih mjesta.

Premijer je poručio da Crnu Goru treba da ohrabri činjenica da je zemlja, posle decenijskih zaostajanja, promenila smer kretanja u industriji i ponovo počela da hvata korak sa industrijskom proizvodnjom po meri potreba ekonomije.

„Savremeni put od prirodnog resursa do finalizovanog proizvoda je dug i nije racionalno gajiti ambicije da može biti zaokružen u nacionalnim okvirima. To ne mogu ni mnogo moćnije ekonomije od naše. Ali dužnost svih nas je da, makar u pojedinim oblastima, poput aliminijumske industrije, što veći deo tog puta pređemo sopstvenim snagama. Svjsni smo da se ne može izići uzdignute glave iz tržišne utakmice ukoliko temeljno ne menjamo i pristup, a ne samo zastarele tehnologije. Od danas, sa novom fabrikom u okviru Uniprom KAP-a, možemo i korak dalje“ rekao je na otvaranju fabrike silumina predsednik Vlade Duško Marković.