back to top
NaslovnicaZabavaOVAJ ČOVJEK JE PRONAŠAO KLIMA UREĐAJ: Zahvaljujući njemu preživljavamo TROPSKE VRUĆINE svakog...

OVAJ ČOVJEK JE PRONAŠAO KLIMA UREĐAJ: Zahvaljujući njemu preživljavamo TROPSKE VRUĆINE svakog ljeta!

Visoke temperature koje su prethodnih dana na snazi širom Srbije svima stvaraju brojne probleme. Ukoliko niste na moru, dobro vam je poznato koliko je teško podneti 38 stepeni bez rashladnih uređaja.

Kad god se okrepite u klimatizovanoj prostoriji setite se Vilisa Karijera koji je izumeo klima uređaj.

Ko je bio Vilis Karijer

Vilis Karijer je rođen na svojoj porodičnoj farmi u Angoli, Njujork, 26. novembra 1876. Kerijer je pohađao Centralnu srednju školu u Bafalu, u Njujorku, a 1897. je osvojio četvorogodišnju državnu stipendiju za pohađanje Univerziteta Kornel. Godine 1901. Karijer je diplomirao elektrotehniku na Kornelu sa BSE (Bachelor of Science in Engineering). Iste godine je počeo da radi kao inženjer istraživanja za kompaniju Buffalo Forge Compani, preduzeće sa sedištem u Njujorku koje je dizajniralo i proizvodilo parne mašine i pumpe.

- Advertisement -

Karijer je prvih nekoliko meseci svog novog posla proveo radeći na sistemu grejanja za sušenje drveta i kafe. Godine 1902, Sackett-Vilhelms Lithographing & Publishing Compani je zatražila od Buffalo Forgea da osmisli sistem za kontrolu vlažnosti u fabrici za sušenje drveta. Visoke temperature i nivoi vlažnosti u fabrici za štampanje Sackett-Vilhelms često su dovodili do toga da papir za štampanje upije vlagu iz vazduha, što je dovelo do oštećenja papira, boje koje su korišćene u procesu štampanja postale neusklađene i razlivale su se što bi uništilo proces proizvodnje.

Karijer je odlučio da se pozabavi ovim problemom. Na taj način je 1902. godine napravio prvu jedinicu za klimatizaciju na svetu. Njegov pronalazak je kontrolisao temperaturu, vlažnost i cirkulaciju vazduha, dok je takođe čistio vazduh u fabrici za štampanje Sackett-Vilhelms. Funkcionisao je uvlačenjem vazduha kroz filter, propuštanjem vazduha preko namotaja napunjenih rashladnom tečnošću, a zatim ispuštanjem tek ohlađenog i isušenog vazduha nazad. Te godine je Njujorška berza postala prva zgrada koja je klimatizovana. Dana 2. januara 1906, Karijer je izdao patent za „Aparat za tretman vazduha“.

Nakon što je iskusio finansijske probleme kao rezultat izbijanja Velike depresije, Karijerova korporacija se spojila sa Brunsvick-Kroeschell Compani i Iork Heating & Ventilating Corporation da bi formirala Carrier Corporation, sa Carrier-om kao predsedavajućim odbora.

Karijer je proveo ostatak svog života poboljšavajući dizajn i funkcionalnost svojih klima uređaja. Preminuo je 7. oktobra 1950. godine u Njujorku.

Karijer je preminuo pre nego što je uspeo da vidi uspeh koji je njegov pronalazak postigao nakon posleratnog ekonomskog buma 1950-ih, kada se klimatizacija brzo proširila širom Sjedinjenih Država i drugih delova sveta. Zahvaljujući njegovom pronalasku, čovečanstvo je bilo u mogućnosti, po prvi put u svojoj istoriji, dosledno i precizno kontroliše vremenske prilike unutar zgrada.

- Advertisement -

(Kurir.rs/M.J)

Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

LEPOTICA KOJA JE RADOVALA VUJOVIĆU RODILA DETE: Glumac je mesecima krio od javnosti, niko nije znao za njihovu tajnu

Čuli ste vijest da je glumac Radovan Vujović nedavno postao otac ćerkice Olge sa...

STANOJEVIĆ NAKONATRAZIJE PROTIV DINAMA: “Imamo želju da pokušamo napraviti nešto”

Sutra od 20 sati, fudbaleri Partizana gostuju kijevskom Dinamu U sklopu prvog meča drugog kola...