back to top
NaslovnicaAlo.rsOVAJ GRAD U SRBIJI POSTAO NOVO ŽARIŠTE EPIDEMIJE! Prvi slučajevi ZARAZNE bolesti...

OVAJ GRAD U SRBIJI POSTAO NOVO ŽARIŠTE EPIDEMIJE! Prvi slučajevi ZARAZNE bolesti zabilježeni u vrtiću, broj oboljelih samo raste!

Male boginje i dalje predstavljaju značajan problem u Srbiji.

U proteklih 7 dana, potvrđeno je da je 14 osoba zaraženo, što dovodi ukupan broj obolelih od početka godine na 82.

Novi slučajevi zabeleženi su u Nišu, gde su se pojavile epidemije u porodičnom okruženju i u jednom predškolskom centru. Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, petoro dece uzrasta od 15 meseci do 2 godine zaraženo je morbile u Nišu, a sva deca su nevakcinisana.

– Dva deteta su obolela u okviru porodične epidemije kоја је priјаvljеnа 24. aprila 2024. gоdinе, а 3 u оkviru еpidеmiје u prеdškоlsкој ustаnоvi која је priјаvljеnа 4. maja 2024. gоdinе. Dvа slučаја su lаbоrаtоriјski pоtvrđеnа, а tri su kоntакti lаbоrаtоriјski pоtvrđеnih slučајеvа – navodi se u izveštaju “Batuta”.

Podsećamo, najviše obolelih i dalje je u Beogradu, gde je zabeleženo 57 slučajeva, a tamo je i prvo prijavljena epidemija. U Novom Sadu su registrovana dva slučaja – jedan 13. februara i drugi 23. aprila. U Staroj Pazovi je 20. februara potvrđen jedan slučaj malih boginja, a 25. februara kod nevakcinisanog deteta iz Severnobanatskog okruga starog 13 meseci.

Četiri dana kasnije, 29. februara, potvrđen je slučaj kod osobe od 41 godinu u Boru, a zatim su zabeležena dva slučaja u Valjevu i dva u Mionici, prenosi Republika.

U Vranju su 11. aprila potvrđena dva slučaja malih boginja, a 18. aprila su stigli u Novi Pazar, istog dana kada je prijavljena epidemija i u Južnobanatskom okrugu. U okviru te epidemije, zabeleženo je 8 potvrđenih slučajeva morbila, pri čemu su sve obolele osobe uzrasta od 15 do 48 godina.

Nakon toga, morbile su registrovane i u Nišu. Najviše obolelih je u uzrastu od 40 do 49 godina. Od 7. februara, u Srbiji su na snazi pooštrenje mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

- Advertisement -

Izvor: ( www.alo.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

ZVEZDA KORAK BLIŽE FINALU: Crveno-beli ponovo savladali FMP i čekaju protivnika u borbi za treći trofej u sezoni!

FMP - CRVENA ZVEZDA TOK MEČA: Prva četvrtina: 2. minut - Nakon uvodnih poena Davidovca, Roberts sa 1....

RJEŠENJE ZA SRČANU SLABOST: Ugradnja CRT pejsmejkera u Opštoj bolnici Subotica

Implantacija CRT aparata predstavlja vrhunac tehnologije u lečenju srčane insuficijencije u subotičkoj Opštoj bolnici...

ZVEZDA KORAK BLIŽE FINALU: Crveno-beli ponovo savladali FMP i čekaju protivnika u borbi za treći trofej u sezoni!

FMP - CRVENA ZVEZDA TOK MEČA: Prva četvrtina: 2. minut - Nakon uvodnih poena Davidovca, Roberts sa 1....