NaslovnicaZabava"Ovde je nekad prolazio Orijent ekspres a sada je tu samo napuštena...

“Ovde je nekad prolazio Orijent ekspres a sada je tu samo napuštena zgrada”: Tužna sudbina jedne od najstarijih železničkih stanica u Srbiji

Železnička stanica Topčider jedna je od najstarijih stanica u Srbiji. Danas je samo napuštena zgrada koju niko ne koristi.

Stanica postoji već 130 i nešto godina, i bila je druga stanica na pruzi Beograd-NIš i njeni putnici bili su svi – od seljaka i radnika do srpskih vladari, a poznato je i da su na ovoj stanici voz čekali i američki predsednik Džimi Karter i rumunski predsednik Nikolae Čaušesku. Takođe, libijski predsednik Moamer Gadafi je bio više puta, pa i sama kraljica Elizabeta.

Počela sa radom davne 1884. godine, a voz je poslednji put protutnjao u oktobru 2021. godine i od tada je ova prelepa zgrada prepuštena samoj sebi.

@vera_acimovic

Od svih napuštenih mesta, najviše me privlače železničke stanice. Zašto – evo lepo ne znam, vozom se vozim samo kad odem u Italiju, ali zato kako vidim stanicu – eto mene, iskačem iz kola, snimam, hodam besciljno po napuštenim šinama… Neke stvari ni meni nisu jasne niti moraju da budu. Železnička stanica Topčider je izašla iz moje silne želje da iskoristim ovaj lep dan u inače nelepoj jeseni (volela sam i jesen i zimu dok nisam počela da vozim, sad – onako), i kritike mog šefa da objavljujem najmanje videa iz Beograda. Stanica se lako pronalazi, zatvorena je, sad već i dobrano propala, unutra ima vrednih istorijskih predmeta, ima baš dobrih tekstova na internetu – ne bilo vam zapoveđeno, pročitajte o istoroji ovog lepog mesta. #Topčider #NapuštenaStanica #Beograd #IstorijskoMesto #OrijentExpress #ExploreBeograd #AbandonedPlaces #HiddenGem #UrbanExploration #RailwayStation #SerbiaHistory #VintageTravel #LostInTime #ExploreWithMe #TravelSerbia #HistoricalSpot #CityDiscoveries #ExploreAbandoned #BeogradSights #TrainSpotting #VikendBeograd #BeogradskiVikend #TopčiderVikend #WeekendExploration #ExploreWeekend #WeekendInBeograd #CityWeekend #VikendAvantura #TopčiderAdventure #WeekendVibes #zeleznica #vozovisrbija #vozovi

♬ White Flag – Dido

Jedno vreme zgradu su pretvorili u muzej, što bi naravno, imalo smisla i danas, a privremeno je vraćena u upotrebu 2018. godine sa gašenjem glavne beogradske železničke stanice – stanice „Beograd“.

Kao što su pisale kolege sa nova.rs kada se zaviri kroz prozore, skoro da ništa ni ne može da se vidi od naslaganih dasaka i nekog građevinskog materijala, a čak su i neke klupe koje su nekada stajale ispred, unešene unutra. Mesto izgleda kao zaboravljeno od strane svih i prepušteno je na milost i nemilost vlasti koja će, nadamo se, odlučiti od ove prelepe zgrade da napravi bar nešto što bi ljudi sigurno rado posećivali.


Najnovije objave