Ovo će biti Trampov predlog sporazuma između Kosova i Srbije

Ovo će biti Trampov predlog sporazuma između Kosova i Srbije

Američki predsednik Donald Tramp predstavio je pre nekoliko dana, uz veliku pompu, mirovni plan za Bliski Istok. Rekao je da nije predsednik Sjedinjenih Država da bi se bavio sitnicama.

U međuvremenu, sporazumi između Kosova i Srbije i dalje se utvrđuju s Richardom Grenellom, Trumpovim izaslanikom kao šefom, a Borislav Kashanski objavio je navodni plan Trumpa za sporazum između Kosova i Srbije.

Prema informacijama Srpskog Telegrafa iz diplomatskih krugova, plan za rešavanje višedecenijskog spora između Izraelaca i Palestinaca smislili su isti ljudi koji su zacrtali obrise američke strategije za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, a koju trenutno sprovodi Trumpov specijalni izaslanik, Richard Grenell.

SAD su poslale Grenela da radi na ukidanju tarifa i ujedini Srbiju sa severnim Kosovom. Ovo je paralela između dva sporazuma, koja izgledaju ovako: Izrael-Palestina (redefiniranje granica, Palestinci dobijaju državu, glavni grad Palestine Istočni Jerusalim a Izraela Jerusalim. Izrael zadržava svoja naselja na Zapadnoj obali. Jevrejima neće biti dozvoljeno da kupuju arapske kuće i obrnuto. Ovaj sporazum će se finansijski podržati milijardama dolara, pre svega od SAD-a. Granica između Palestine i Izraela otvoriće se za kretanje građana i robe, biće izgrađen tunel koji povezuje Zapadnu obalu i pojas Gaze).

Sporazum Beograd-Priština (redefinisan, srpski severni deo Kosova – Mitrovica nekako postaje svojevrsni Jerusalim, podeljen između Albanaca i Srba, ili će dobiti poseban status distrikta. Srbija ima opštine na severu Kosova, baš kao što Izrael zadržava naselja na Zapadnoj obali. Posebna zaštita i ekstrateritorijalni status za srpska sveta mesta izvan severa Kosova. Albanci neće moći da kupuju srpske kuće i obrnuto).

Takođe je izrađen ekonomski paket, posebno za ono što je trenutno sever Kosova, pre svega za izgradnju infrastrukture i proizvodnih pogona. Da bi se prikupio novac, biće raspisana međunarodna konferencija. Amerika dovodi nove investitore u Srbiju i na Kosovo. Granica između Kosova i Srbije (severni deo Kosova) biće otvorena za kretanje građana i robe bez dužih odlaganja./ibna