Özügergin vidi sporazum između Grčke i Italije kao šansu za sličan sporazum sa Grčkom u Egeju i Mediteranu

Özügergin vidi sporazum između Grčke i Italije kao šansu za sličan sporazum sa Grčkom u Egeju i Mediteranu

Nedavni sporazum Grčke i Italije o razgraničenju ekskluzivnih ekonomskih zona možda je ključan za otvaranje vrata za razgraničenje sa drugim susednim zemljama, a moguće i sa Turskom.

Možda će zvučati čudno mnogim koji su izgradili karijeru na tenzijama sa Turskom, iz stvarnih ili zamišljenih pretnji, ali ako ne pokušate, nikada nećete znati šta je moguće, a šta nemoguće.

Pre neko vreme niko nije verovao da bi mogao biti rešen spor o imenu Grčke i Severne Makedonije. A ipak je to bilo moguće metodično, uz realističan ristup i poverenje između dve strane.

Moglo bi se reći da se ne može upoređivati s drugim, jer je u sporovima sa Turskom u pitanju nacionalni suverenitet. Ali isto su rekli i o Sporazumu iz Prespe. Ne zaboravimo da su oni koji su se borili protiv Prespanskog sporazuma, uključujući Novu demokratiju, govorili o izdaji i velikoj ceni, što podrazumeva gubitak nacionalnog suvereniteta. Naravno, u Sporazumu iz Prespe nije bilo gubitka pa su Nikos Kotzias i Nikola Dimitrov imali hrabrosti da vide dalje, uz saglasnost Tsiprasa i Zaeva.

Ali, napustimo prošlost i pređemo na sadašnjost, a danas je potpisan istorijski sporazum o razgraničenju ekskluzivnih ekonomskih zona između Grčke i Italije. Sve političke stranke se slažu sa tim, mada s malim prigovorima.

“Ovo je model saradnje i dobrosusedskih odnosa i odlučujući doprinos miru i stabilnosti u našem regionu”, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis o potpisivanju sporazuma o razgraničenju EEZ, nagoveštavajući da bi sličan sporazum mogao biti postignut i sa Turskom.

Ali šta kaže druga strana?

IBNA je tražila od turskog ambasadora u Atini Buraka Özügergina da prokomentariše Sporazum između Grčke i Italije o razgraničenju EEZ.

„Nisam video tekstove Sporazuma i priložene dokumente. Ali sudeći po službenim izjavama o tom pitanju, mislim da je prilično ohrabrujuće što je Grčka konačno počela rešavati svoja višedecenijska pitanja razgraničenja sa susedima. Neki od vaših čitalaca mogu biti iznenađeni kada čuju da je Turska uspešno sprovela i finalizirala sve vrste razgraničenja sa svim svojim susedima u Crnom moru tokom 70-ih do 90-ih. Svi ovi sporazumi bili su prirodno zasnovani na međusobnom poštovanju i međunarodnom pravu“, kaže ambasador Turske.

„Podrazumeva se da će svaki pregovarački proces morati uključivati „daj i uzmi“. I naravno, javno mnenje mora biti svesno te životne činjenice, da bi došlo do bilo kakvog sporazuma”, dodaje ambasador.

Zaključujući izjavu za IBNA, Burak Özügergin kaže da „naši pregovori s Grčkom u vezi s egejskim sporovima sežu u 1970-te. Nedavno je grčkoj strani saopšteno na najvišim nivoima da smo spremni da pokrenemo dijalog o razgraničenju morskih granica i na istočnom Mediteranu“./ ibna