Pad kamata na obveznice i otplata MMF-a

Pad kamata na obveznice i otplata MMF-a

Kamate grčkih državnih obveznica danas su se približili istorijskim niskim nivoima nakon što je jedan funkcioner izjavio da postoji sporazum o otplati kredita Međunarodnom monetarnom fondu, što bi značilo još jedan korak dalje od Atinske dužničke krize. Visoki funkcioner saopštio je u petak da Grčka tokom vikenda traži ugovor za otplatu oko polovine kredita koje je dobila od MMF-a, u pokušaju da smanji troškove servisiranja duga.

Kamata na 10-godišnju grčku obveznicu pala je na 3,29%, najniži od septembra 2005. i blizu je istorijskog minimuma od 3,203%. Kamata petogodišnjih obveznica je takođe bila na najnižem nivou u 13 godina i iznosila je 2,16% krajem prošle sedmice.

Istovremeno, kamate 10-godišnjih nemačkih obveznica kretale su se blizu tri sedmice, na 0,05%.

Opuštenost sa kojom se MMF bavi Grčkom u ovom trenutku trebalo bi da bude iznenađenje, jer je čak prihvatio višak od 3,5% BDP-a do 2022. godine. Razlog je taj što je Fond prihvatio svoju simboličku i tehničku ulogu u Grčkoj i očekuje da će videti kakve će povećane moći novi ESM imati na Evropu. Za sada, ona čeka.

Handelsblatt: Grčka ekonomija ima veoma jake temelje

Atinska berza beleži najjači rast u poslednje dve decenije, piše nemački Handelsblatt, naglašavajući da je problem sa kojim se investitori suočavaju u tome što nema dovoljno akcija za kupovinu, kako kaže Jozef Guerlain, menadžer Amber kapitala.

Guerlain procenjuje da postoji spektakularan oporavak u Grčkoj: “Ekonomija ima veoma jake temelje, imaće izuzetno jake osnove”, rekao je Guerlain za Bloomberg.

Bloomberg: Grčka nije propala uprkos kontradiktornim prognozama

Grčki oporavak je arhitektonski stil sa mermernim stubovima, piše Bloomberg, dodajući: “To je takođe dobar opis ugleda nacije koja je ismejana od strane investitora, a gde postoje kolone brojeva koje mere neočekivanu ekonomsku otpornost”.

Agencija navodi da su prošlog meseca međunarodni investitori “zgrabili” grčke desetogodišnje obveznice u vrednosti od 2,5 milijarde eura. Ovo je učinilo dug Helenske Republike najtraženijim u svetu, vođen rastom BDP-a koji premašuje rast BDP-a u Njemačkoj, Francuskoj i Eurozoni ”./ ibna