Pahor: “Mere su smanjile krivu infekcija na taj nivo da sistem može da upravlja”

Pahor: “Mere su smanjile krivu infekcija na taj nivo da sistem može da upravlja”

Predsednik Slovenije Borut Pahor smatra dobrim akcije Vlade za suzbijanje izbijanja koronavirusa u Sloveniji, kao i paket stimulacije od dvije milijarde eura, koji je iznesen u utorak. U sinošnjem intervjuu on je pohvalio građane i opoziciju za odgovorno ponašanje.

U intervjuu koji je emitovan u informativnoj emisiji Odmevi na TV Slovenija kasno sinoć, Pahor je rekao da je sastav grupe stručnjaka koji savetuju Vladu u krizi dobio veliko poverenje, a same mere bile su korak u pravom smeru.

“Ne kažem da su idealne ili da im neće trebati promene i prilagođavanja u pokretu, ali osećam da su preduzete na vreme i da niko neće biti ostavljen”, rekao je o paketu zakona za pomoć preduzećima i ljudima, koje će u petak usvojiti Vlada.

Predsednik nalazi da je akcija za suzbijanje epidemije bila primerena. Posebno je pohvalio zdravstveno osoblje i zdravstveni sistem u celini. “Uspeli su da poravnaju krivu infekcija i bolesti do te mere da sistem može da upravlja”.

Posebno je primetio “odgovoran stav” opozicije: “Oni imaju svoje mišljenje, kritiku, ali to rade na odgovoran način.”

Takođe je pohvalio građane za “uzorno” poštovanje izrečenih mera. “Ponosan sam na svoju domovinu i naš narod, na to kako smo u ovoj ozbiljnoj situaciji odgovorili na preporuke i uputstva nadležnih službi”.

Na pitanje da li su mere zabrane kretanja preduzete na vreme, on kaže da ni Južna Koreja ni Singapur nisu tvrdili da su preduzeli sve potrebne mere na vreme.

“Nijedna zemlja na svetu, pa ni Kina, nije odmah reagovala. Ne postoji pravilnik za takvu situaciju. To je situacija bez presedana. Možda bi i Slovenija trebala ranije ili drugačije da preduzme neke korake, ali svi ćemo biti pametni posle ovih događaja.

“Činjenica je da smo uhvatili poslednji voz za one radikalne, delimično preterane mere, koje sam pozdravio, tako da smo spustili krivu na dijagramu infekcije. Iako ne možemo da projektujemo vrhunac, možemo biti optimistični da će zbog prave akcije Slovenija biti iznad situacije. ”

Pahor očekuje da će zdravstvenu krizu pratiti recesija gde će biti važno preduzeti mere koje neće stvoriti nejednakost u društvu.