Pahor odgovorio na Komšićeve optužbe da zagovara raspad BiH

Pahor odgovorio na Komšićeve optužbe da zagovara raspad BiH

Kabinet slovenačkog predsednika Boruta Pahora izdao je saopštenje za javnost u kojem se objašnjavaju razgovori tokom njegove posete BiH 5. marta, rekavši da Pahor “redovno upozorava na ideje o raspadu BiH i prekrajanju granica na zapadnom Balkanu”.

U saopštenju se navodi da je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor zagovornik Bosne i Hercegovine, njenog teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja.

Predsjednik Pahor, kako je naglašeno, želi da BiH što pre postane deo Evropske unije. Dosledno naglašava važnost geopolitičkog pristupa proširenju Evropske unije, koji bi obuhvatio i BiH, koja trenutno ima najslabije formalne veze sa EU.

Predsednik Pahor redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na zapadnom Balkanu. U tom kontekstu, iz zabrinutosti zbog ovih ideja, pitao je sagovornike, sva tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, kada je početkom marta posetio Sarajevo.

„Predsednik Republike je takođe javno govorio o ovome u svom obraćanju Skupštini Republike Severne Makedonije 25. septembra 2020:„ Želeo bih da naglasim svoju ocenu, koja je važna ako je tačna: ako nema proširenja, polako će se zavladati teza da raspad bivše Jugoslavije još nije gotov i da je neophodno uspostaviti etničke granice umesto postojećih. Iz istorijskog iskustva znamo da je vrlo malo šansi za takav proces koji se odvija na miran način bez sukoba koji bi takođe mogli da podriju sigurnost i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi uopšte. Zato sam mnogo puta rekao da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan isključivo političko pitanje, koje takođe zahteva još promišljeniju strategiju Evropske unije“, kaže Kabinet u saopštenju za štampu.

Dodaje se da u svetlu evropske perspektive zapadnog Balkana predsednik Republike Slovenije priprema sastanak lidera inicijative Proces Brdo – Brioni, zakazan za maj./ibna