Pahor: Protivim se promenama granica na Zapadnom Balkanu

Pahor: Protivim se promenama granica na Zapadnom Balkanu

Predsednik Slovenije, Borut Pahor, rekao je tokom službene posete Kosovu u četvrtak da se ne slaže sa “non paperom”, koji su objavili mediji, a koji predlaže promenu granica na Zapadnom Balkanu, rekavši da je njegov stav dijametralno suprotan ovome.

Pahor koji je posetio Kosovo uoči Brdo-Brioni samita, zakazanog za ponedeljak, rekao je da će pokušati da ubedi članice EU da se usaglase sa politikom proširenja.

“Ne slažem se sa “non paperom”, moj stav je potpuno suprotan i alternative kao što su promene granica ne bi trebale biti razmatrane. Želim da ubedim moje sagovornike da nastave proces proširenja EU,” rekao je Pahor.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja je u četvrtak bila domaćin Pahoru, rekla je da Slovenija nikad nije podržavala promene granica na Balkanu. “Želim da potvrdim da nikada nisam videla da je Slovenija umešana u avanture kakva je ideja o promenama granica. Upravo suprotno bilo je sastanaka u Sloveniji na kojima su učesnici imali jasan stav da promene granica štete regionu. Želim da zahvalim predsedniku Pahoru za obnavljanje takvog stava” rekla je Osmani./ibna