Palmer: Dogovor Beograda i Prištine je moguć

Palmer: Dogovor Beograda i Prištine je moguć

Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da je uveren da se između Beograda i Prištine može postići dogovor.

On je dodao da će Sjedinjene Države podržati Vladu u Prištini jer je ona posvećena dijalogu, dok Rusija želi da se region zasniva na neredu i nepoverenju.

„Jedan od naših primarnih ciljeva je podržati formiranje kosovske vlade koja će biti posvećena dijalogu, što znači ukidanje tarifa i povratak za pregovarački sto“, rekao je Palmer u intervjuu za RTCG.

On je rekao da bi pregovori trebalo da budu ozbiljni, što bi rezultiralo sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Bilo bi idealno kada bi se to moglo raditi na osnovu uzajamnog priznavanja. Kada se obe strane vrate za pregovarački sto, trebali bismo biti partneri u potrazi za sporazumom koji bi bio prihvatljiv za sve strane, trajan i fer, koji bi pomogao Srbiji na njenom putu ka EU,“ rekao je Palmer.

Dodao je da ceo region zavisi od ovog pitanja, rekavši da ne veruje da bi sporovi između Beograda i Prištine mogli da utiču na evropski put drugih zemalja.

Palmer je rekao da su “Rusi jaki na Zapadnom Balkanu” i da SAD imaju suštinski drugačiju perspektivu regiona u poređenju s Rusijom.

„Mi Zapadni Balkan doživljavamo kao člana porodice zapadnih zemalja, integrisanih u evroatlantske institucije, kao zemlje koje sarađuju na osnovu pravila i normi. Rusi su nagovestili da žele region zasnovan na neredu i nepoverenju. Mislim da smo to najjasnije vidjeli u Crnoj Gori kada su Rusi podržali puč iz 2016. godine, što je bio neverovatan potez za sprečavanje ulaska Crne Gore u NATO i zapadne integracije“, rekao je on.

Upitan da li misli da je moguće da se takvo nešto ponovi, Palmer je rekao da nema informacije koje bi ga mogle navesti da veruje da se tako nešto može ponoviti.

“Međutim, ne mislim da su Rusi završili sa ulaganjem napora da naprave probleme u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, a to vidimo u celom regionu”, zaključio je Palmer.

On je rekao da je realno da Severna Makedonija postane član NATO-a u decembru, mada je to prilično ambiciozan cilj. „Još uvek postoji veliki broj zemalja članica koje treba da ratifikuju protokol o pristupanju, uključujući SAD. To zahteva unutrašnju proceduru u Senatu i nadamo se da će biti okončana do decembra. Ako se sve to tada ne dogodi, postaviće još jedan rok, za nekoliko meseci. Međutim, uveren sam da će Severna Makedonija uskoro postati 30. članica NATO-a“, smatra Palmer.

Na pitanje kako vidi budućnost Bosne i Hercegovine, rekao je da veruje da se u Sarajevu može brzo postići dogovor o formiranju nove vlade.

Američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan takođe veruje da će se vlada i opozicija u Crnoj Gori dogovoriti oko izbornih uslova i da će opozicija učestvovati na izborima u oktobru.

„Nadam se da se može postići napredak. Nažalost, opozicija ne učestvuje u radu parlamenta, koji je temeljna institucija i stub demokratije. Važno je da razumeju ovu odgovornost i da se što pre vrate u parlament i zastupaju interese građana koji su im ukazali poverenje“, rekao je on.

Takođe je rekao da SAD dele mišljenje EU u poslednjem izveštaju kada je reč o reformama koje je sprovela Crna Gora.

„Crna Gora je postigla značajan napredak, ali moraće učiniti mnogo više, posebno u oblastima slobode medija i vladavine zakona. Želeli bismo da vidimo uspešne pravne postupke protiv onih koji su napadali novinare, uključujući slučaj Olivere Lakić, koja je dobitnica međunarodne nagrade,“ rekao je Palmer.

Prema njegovim rečima, za Crnu Goru je posebno važno da napreduje u poglavljima 23 i 24, koja se fokusiraju na vladavinu zakona, kako bi zatvorila poglavlja koja je otvorila na putu ka EU.

Palmer je ponovio da ovom posetom šalje važnu poruku regionu da ako naporno rade i sprovode reforme, mogu da napreduju.

Palmer se juče u Podgorici sastao sa crnogorskim predsednikom i premijerom Milom Đukanovićem i Duškom Markovićem ./ibna