Palmer i Nelson protiv formiranja rezervnog sastava policije RS

Palmer i Nelson protiv formiranja rezervnog sastava policije RS

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Matthew Palmer, i američki ambasador u BiH, Eric Nelson, izričito se protive formiranju rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj, potvrdio je Darko Ćulum, direktor policije Republike Srpske u ponedeljak.

On je medijima rekao da su i Palmer i Nelson to jasno rekli na sastanku sa predstavnicima bezbednosnih agencija u BiH. Ćulum je naglasio da je na sastanku izrazio žaljenje da je na taj način shvaćena “inicijativa za formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske.”

“Ovo je inicijativa i pretpostavka za stvaranje perspektiva u zakonu za formiranje rezervnog sastava policije koji bi činio 20% redovne policije. Objasnio sam im da to ne znači da će odmah biti primljeno 1 000 pripadnika rezervnog sastava policije, nego da je to proces koji će trajati godinama i da je to jeftinija varijanta za nas“, objasnio je Ćulum.

Dodao je da je Palmeru i Nelsonu rekao da je formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske sada u nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske.

Ćulum, koji je prisustvovao sastanku u ime ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, rekao je da je informisao američke diplomate o stavovima RS o migrantskoj krizi i ilegalnim migracijama, odnosno o tome kako Vlada RS i koordinaciono telo prate kretanje migranata na teritoriji Republike Srpske.

“Obavestio sam ih da je Vlada Republike Srpske do sada izdvojila 1,5 miliona KM za opremanje policije, za gorivo, dnevnice za policijske službenike… Informisao sam ih da policija RS nadgleda migrantsku krizu i sarađuje sa svim policijskim agencijama na nivou BiH kada je u pitanju razmena informacija o migrantima i migrantskoj krizi“, rekao je Ćulum.

On je rekao Palmeru i Nelsonu da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske prvo prepoznalo opasnost od migrantske krize i da je prvi upozorio na to.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske potpisalo je sporazum sa Graničnom policijom i izdvojilo 85 policajaca kao pomoć Graničnoj policiji a spremno je povećati broj policajaca na 100-200, u zavisnosti od potrebe. To neće biti problem za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske“, rekao je Ćulum.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer, koji je prošle sedmice stigao u BiH, sastao se u ponedeljak, u Ambasadi SAD-a u Sarajevu sa funkcionerima policijskih agencija.