Palmer: Jedinstvena prilika za sporazum Priština-Beograd

Palmer: Jedinstvena prilika za sporazum Priština-Beograd

Američki specijalni predstavnik za region Zapadnog Balkana, Matthev Palmer, rekao je u Prištini da je ono što je Kosovo postiglo izuzetno i da veruje da će nova vlada koja će biti formirana nakon izbora 6. oktobra na Kosovu biti spremna da se suoči sa izazovima koji predstoje.

Palmer je rekao da napredak u dijalogu između Prištine i Beograda otvara nove mogućnosti. „Napredak u razgovorima sa Srbijom otvara nove mogućnosti ekonomskog razvoja. Nova vlada bi trebalo da oživi pregovore.

Pregovori sa Srbijom bili su komplikovani. Ali, u istoriji Kosova uvek se radilo o prevazilaženju izazova i kompromisa. Vaša državnost je nepovratna i sada vam je potrebna normalizacija da biste vratili veliki potencijal ove zemlje,” rekao je Palmer i dodao da Kosovo ima sve, a da mu samo dogovor o normalizaciji odnosa sa Srbijom nedostaje .

Palmer je rekao da Sjedinjene Države neće nametati nikakav sporazum, a na Kosovu i Srbiji je da postignu dogovor koji bi trebalo da odobre parlamenti obe zemlje.

Palmer je dalje rekao da bi država Srbija trebalo da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja države Kosovo i prestane da se meša u rad srpskih funkcionera na Kosovu.

Rekao je da srpski predsednik Aleksandar Vučić zna da njegova zemlja nikada neće postati članica Evropske unije bez rešavanja problema sa Kosovom. „Stoga, udvostručimo napore. Spremni smo da istražujemo i razgovaramo sa strankama, a ovo je neverovatna prilika. Ohrabrujem vas da iskoristite ovu priliku,” rekao je Palmer.

Govoreći o rokovima za postizanje dogovora između Prištine i Beograda, Palmer je rekao da postoji “osećaj hitnosti” da se ovo pitanje reši i postigne dogovor o normalizaciji odnosa.

Ponovio je da će se podrška SAD-a nastaviti i dalje, ali kaže da SAD ne vide priliku za punu integraciju Kosova bez pomirenja sa Srbijom.

„SAD će podržavati i podržavati kosovski suverenitet i integritet. Ali ne vidimo mogućnost da se vaša zemlja u potpunosti integriše u međunarodni sistem koji ne uključuje pomirenje sa Srbijom,” rekao je Palmer u svom govoru./ibna