Palmer: Pokušaćemo da ubedimo EU da promeni stav pre samita u Zagrebu

Palmer: Pokušaćemo da ubedimo EU da promeni stav pre samita u Zagrebu

Specijalni izaslanik američkog State departmenta za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, rekao je da Sjedinjene Države žele da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu te da će pokušati da u to ubedi Evropsku uniju.

On je to rekao na konferenciji za štampu u Beogradu, nakon susreta sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Palmer je rekao da je sa srpskim predsednikom razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji, ne samo u Srbiji, već i u celom regionu.

„Ovo je zaista važno, posebno nakon što Evropska unija nije uspela da nađe kompromis u vezi sa otvaranjem pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Prema našem mišljenju, to je bila istorijska greška i to je loša poruka za ceo region “, rekao je Palmer, napominjući da su Sjedinjene Države zainteresovane da zapadni Balkan gledaju u evropskoj perspektivi.

“Sjedinjene Države podržavaju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i učiniće sve što i da EU uvere da promeni stav pre sastanka lidera u Zagrebu, u maju iduće godine”, rekao je Palmer.

Takođe je pozvao na poštovanje rezultata izbora na Kosovu, gde je Srpska lista dobila podršku većine kosovskih Srba i pravo da ih predstavljaju u Vladi. Rekao je da je o ovom pitanju razgovarao sa kosovskim liderima, uključujući Albina Kurtija.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da ceni podršku SAD evropskom putu Srbije. Istakao je da su po pitanju Kosova stavovi dve zemlje i dalje različiti i da, prema njegovim rečima, Beograd želi ozbiljne razgovore sa Kosovom koji bi doveli do kompromisnog rešenja.

„Verujem da će, što se tiče Kosova, uslovi za nastavak dijaloga uskoro biti ispunjeni. Želimo da dijalog bude ozbiljan, da bude odgovoran, da dovede do kompromisnog rešenja“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da greše “Albanci i deo međunarodne zajednice koji pritiskom Srbiju prisiljavaju da prihvati nešto protivno njenim nacionalnim interesima”.

Matthew Palmer posetio je Srbiju nakon posete Kosovu, gde je rekao da “rešavanje pitanja između Kosova i Srbije, uz punu normalizaciju odnosa, ostaje strateški prioritet Sjedinjenih Država” i da oseća potrebu da se to učini što pre./ibna