Palmer: Razočarani smo odlukom EU

Palmer: Razočarani smo odlukom EU

Tokom uvodne reči na „Dijalogu Prespanskog foruma“, specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan, Matthew Palmer, izjavio je da bi lideri balkanskog regiona trebali biti konkretniji u ostvarivanju svojih ekonomskih i političkih ciljeva.

Dotakao se inicijativa EU za podršku regionu, izrazivši žaljenje što Albanija i Severna Makedonija nisu mogle da započnu pregovore sa EU pod portugalskim predsedavanjem.

„Oni su trebali da preduzmu sve neophodne mere, trebalo je da izvrše pritisak da bi se realizovale i rešile političke stvari na lokalnom nivou i na međunarodnom nivou, kako bi se dalje ojačale njihove demokratije“, izjavio je Palmer.

Zamenik pomoćnika sekretara Matthew A. Palmer rekao je takođe da su Sjedinjene Države razočarane odlukom Evropske unije da ne pokrene prvu međuvladinu konferenciju sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Iz Prespanskog foruma za dijalog, američki diplomata je rekao da bi EU takođe trebalo da održi obećanje o liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

„Da bi ostvarili puni potencijal ovog regiona, lideri moraju dati više od obećanja, preduzeti mere i rešiti politička pitanja kod kuće i u inostranstvu, ojačati multietničke demokratije i pravosudni sistem i krenuti ka budućnosti.“

Od vitalnog je značaja da EU podrži region i odobri liberalizaciju viznog režima za Kosovo. „Razočarani smo odlukom da ne započnemo pregovore, jer su ova kašnjenja omela napredak naših ciljeva u regionu, ne samo normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, već i više od toga“, rekao je Palmer u svom govoru. / ibna