Palmer: SAD se fokusira na podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU

Palmer: SAD se fokusira na podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU

Specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Matthev Palmer rekao je da se Sjedinjene Države fokusiraju na podršku dijalogu uz posredovanje EU između Beograda i Prištine, što će dovesti do sporazuma dveju strana.

Tokom razgovora o situaciji na Zapadnom Balkanu, koje je organizovao Balkan Insider, Palmer je rekao da bi “idealno, sporazum između Srbije i Kosova trebalo da dovede do međusobnog priznavanja dveju strana”.

„Priča o razmeni teritorija ili bilo koji drugi mogući aspekt sporazuma odvlači pažnju od glavnog cilja, da Srbija i Kosovo i njihove vlade sede i rade na pronalaženju načina za normalizaciju odnosa. Podržavamo ovaj proces, tako da mislim da je nebitno i sramotno razgovarati o pitanjima kao što su zamena teritorija”, rekao je Palmer.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara dodao je da se treba fokusirati na ono što je potrebno učiniti kako bi pregovarači krenuli prema sveobuhvatnom sporazumu koji bi zauvek okončao sukob .

U sklopu razgovora o Srbiji i Kosovu, Palmer je podsetio da su dve strane obnovile razgovore koje podržavaju EU i Miroslav Lajčak, koje je opisao kao drage prijatelje i bliske saradnike.

„Sretan sam što sam se vratio. Nedavno sam se ovdje u Vashingtonu sastao sa Skenderom Hysenijem, predstavnikom Kosova u ovom procesu. Imaju puno posla da urade, a strani pregovarači posvećeni su postizanju neophodnog napretka u postizanju sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa. Takav sporazum će obnoviti region i ohrabriti sve zemlje Zapadnog Balkana koje su na putu pridruživanja Evropskoj uniji“, naglasio je Palmer./ibna