Palmer: SAD su prijatelj i partner Severne Makedonije

Palmer: SAD su prijatelj i partner Severne Makedonije

SAD su prijatelj i partner Severne Makedonije i ostaju posvećene ovim odnosima kao i evropskim integracijama zemlje, koje uključuju put prema NATO i EU, rekao je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Matthew Palmer.

U poslednja dva dana, Palmer se sastao sa predsednikom Stevom Pendarovskim, ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovom, ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom, liderima VMRO-DPMNE i DUI, Hristijanom Mickoskim i Ali Ahmetijem, kao i sa premijerom Zoranom Zaevom.

„SAD su prijatelj i partner Severne Makedonije. Mi smo posvećeni toj vezi i posvećeni smo evropskoj integraciji Severne Makedonije koja uključuje i put prema NATO-u, koji je čist i jasan, te put ka članstvu u Evropskoj uniji. Radujemo se što ćemo sarađivati sa vlastima u Skoplju i sa našim evropskim prijateljima i saveznicima,” rekao je Palmer novinarima nakon sastanka sa Zaevom.

Ponovno je potvrdio američku podršku evropskim integracijama i perspektivi Severne Makedonije.

“Ovo je nešto što smo jasno izneli ovde u Skoplju, i postavićemo jasno i pred našim evropskim partnerima”, rekao je Palmer i dodao da su se američki ambasadori iz regiona Zapadnog Balkana takođe okupili u Skoplju, kako bi održali široku diskusiju o regionalnim pitanjima.

Razgovori sa najvišim funkcionerima Severne Makedonije fokusirali su se na nedavna dešavanja u Severnoj Makedoniji, Briselu i regionu.

„Potvrdio sam u svim svojim razgovorima u Skoplju važnost koju Sjedinjene Države pridaju odnosu sa Severnom Makedonijom, zadovoljstvo što je američki Senat odobrio instrument ratifikacije za pristup Severne Makedonije u NATO. Radujemo se što će ova zemlja u kratkom roku postati 30. članica,” napomenuo je Palmer.