Palmer se sastao sa bivšim ministrom spoljnih poslova i zvaničnicima SIRIZE

Palmer se sastao sa bivšim ministrom spoljnih poslova i zvaničnicima SIRIZE

Specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Zapadni Balkan, Matthev Palmer, boravi u Grčkoj od utorka popodne, u sklopu turneje zemljama Balkana koja trane već nekoliko dana.

Matthev Palmer se, u pratnji američkog ambasadora Geoffrei Piatta, sastao sa šefom Odelenja za spoljne poslove SIRIZA Georgios Katrougalosom, šefom Odelenja za ekonomiju Nikosom Pappasom, šefom Odelenja za međunarodne i evropske poslove političkog sekretarijata SIRIZA, Raniom Svigou i diplomatskim savetnikom predsednika SIRIZE, Alexisa Tsiprasa, Vaggelisom Kalpadakisom.

Tokom sastanka razgovarano je o pitanjima bilateralnih odnosa Grčke i Sjedinjenih Država, kao i regionalnom razvoju, sa posebnim naglaskom na Zapadni Balkan, Kipar i Tursku.

Konkretno, prema informacijama IBNA, američki diplomata posebno je pomenuo unapređenje grčko-američkih odnosa koje je postignuto tokom vladavine SIRIZA, ističući da Sporazum iz Prespe ne samo da otključava evropske izglede Severne Makedonije i Albanije, već može takođe su otključati rešenje pitanja Kosova, kao dela lanca u regionu.

Sa grčke strane, iskazana je potreba za američkim inicijativama u vezi s ilegalnim aktivnostima Turske u okviru kiparske Ekskluzivne ekonomske zone i Egeja. / ibna