Palmer traži od Kosova da formira Vladu i nastavi dijalog sa Srbijom

Palmer traži od Kosova da formira Vladu i nastavi dijalog sa Srbijom

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, rekao je u Washingtonu da od nove Vlade u Prištini očekuje da opozove tarife na robu iz Srbije, a od Beograda da prestane kampanju delegitimizacije Kosova u međunarodnoj zajednici. On je ovo rekao tokom sastanka Komiteta za spoljne odnose američkog Senata. Palmer je rekao senatorima da Kosovo mora da, nakon izbora održanih 6. oktobra, brzo formira Vladu i da se vrati na pregovarački sto jer “vreme nije na njihovoj strani”.

Govoreći o dijalogu između Kosova i Srbije, Palmer je rekao da je na Kosovu i Srbiji da odluče da li žele da razgovaraju o promenama granica i da li bi to bio deo pregovora o normalizaciji odnosa. Rekao je Senatu da SAD žele da vide lokalni ugovor koji će biti održiv. Palmer je takođe rekao Senatu da su političke partije koje su pobedile na izborima na Kosovu jasno rekle da neće razgovarati o predlogu promene granica sa Srbijom.

Takođe je rekao da je jedan od najviših prioriteta SAD, koji ima značajan uticaj na celi region i trans-Atlantsku bezbednost, da dođe do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Predsednik SAD, Donald Trump, takođe je imenovao ambasadora SAD u Nemačkoj, Richarda Grenella, za Specijalnog izaslanika za mirovne pregovore između Srbije i Kosova.

“Zajedno, ambasador Grenell i ja ćemo pomagati stranama da postignu održiv sporazum o normalizaciji odnosa. Sa pojačanim političkim angažmanom ali i ostvarivanjem poslovnih komercijalnih podsticaja, nameravamo da pomognemo stranama da same dođu do međusobnog dogovora koji će biti trajan, primenljiv i koji će da pojača regionalnu stabilnost,” rekao je Palmer.

Rekao je senatorima i da je Stejt Department “duboko razočaran” odlukama EU.

Palmer je istakao da odluka Evropskog Saveta “smanjuje kredibilitet EU u regionu”, obeshrabruje volju lidera da provedu reforme i “stvara rupu u liderstvu koju će Rusija, Kina i drugi biti više nego sretni da popune”./ibna