Palmer u službenoj poseti Crnoj Gori

Palmer u službenoj poseti Crnoj Gori

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnog izaslanika State Departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera posetio je u ponedeljak glavni grad Crne Gore, Podgoricu, u prvoj službenoj poseti nekoj od zemalja regiona od imenovanja.

Palmer se susreo s predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i obavestio ga o prioritetima svoje misije: podsticanje otvaranja pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tirani, povratak Beograda i Prištine u dijalog i traženje rešenja da Bosna i Hercegovina postane funkcionalna država.

Palmer je naglasio da Crnu Goru vidi kao partnera u ovim procesima, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regiona.

„Možete da računate na apsolutno partnerstvo Crne Gore i moje lično, tako da svi možemo da uradimo najbolje za region“, rekao je Đukanović.

Naglasio je da obe strane dele početne procene problema u regionu: nedovoljnog mira i stabilnosti i nedostatka jasne vizije prosperiteta regiona. Put za prevazilaženje ove situacije je integracija, a zapadni Balkan bez nje nema poželjnu perspektivu.

“Zato snažno zagovaramo politiku proširenja”, rekao je Đukanović.

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković je, čestitajući američkom izaslaniku na novoj dužnosti, pozdravio odluku o imenovanju uz ocenu da ona predstavlja realnu mogućnost ubrzanja realizacije strateških ciljeva Crne Gore i doprinos stabilnosti cijelog regiona.

„Posebno nas raduje da ste na toj dužnosti Vi kao odličan poznavalac Balkana,” rekao je predsednik crnogorske Vlade.

Specijalni izaslanik Palmer rekao je da Sjedinjene Američke Države njegovim imenovanjem poručuju da su ponovo fokusirane na ovaj region.

U razgovoru je konstatovano da je proces evropske i evroatlantske integracije regiona Zapadnog Balkana u interesu i ovog regiona i Evrope u celini te da politiku proširenja EU treba posmatrati kao evropsku stratešku politiku.

„To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU i država našeg regiona,” rekao je Marković.

Govoreći o Crnoj Gori američki izaslanik je ocenio da je Crna Gora lider i najuspešnija multietnička država u regionu te da nije slučajno to što je Crna Gora prva država koju posećuje nakon preuzimanja dužnosti.

Premijer Marković je informisao sagovornika o rezultatima i strateškim planovima na političkom planu uz konstataciju da Vladina uspješna ekonomska politika daje odlične razvojne rezultate. U procesu evropske integracije, rekao je Marković poseban akcenat je na rezultatima u oblasti vladavine prava i jačanja slobode medija.

Prema saopštenju za javnost iz Vlade Crne Gore, na interesovanje američkog diplomate Marković je rekao da je Vlada posvećena uspehu dijaloga o izborima kao i dogovoru o mehanizmu njihovog sprovođenja i priznanja od strane svih aktera.