Palmer: Uslediće više pomoći za Crnu Goru

Palmer: Uslediće više pomoći za Crnu Goru

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer kazao je da su SAD posvećene Crnoj Gori kao saveznici i da će u narednom periodu uslediti više podrške ovoj zemlji.

Upitan kakvu pomoć Crna Gora može da očekuje od Sjedinjenih Država, Palmer je kazao da postoji niz stvari koje su već u toku.

“Američke kompanije se sve više uključuju u pružanje pomoći Crnoj Gori. Ovde treba uzeti u obzir celu sliku o tome kako Sjednjene Države odgovaraju na krizu. Vlada preduzima akcije, američke kompanije često prednjače u preduzimanju akcije, uključuju se i privatne i dobrotvorne organizacije i pojedinci, koji svi daju svoj doprinos. Znam da su u Američkom kutku u Crnoj Gori i drugde na Zapadnom Balkanu 3D štampači dostupni studentskim grupama i organizacijama iz civilnog društva koje proizvode zaštitu za lice i drugu ličnu zaštitnu opremu, što doprinosi toj borbi. Očekujem da će Sjedinjene Države u budućnosti tražiti priliku da urade još više da pokažu podršku i solidarnost sa Crnom Gorom i da budu partneri crnogorskim vlastima u borbi protiv ovog virusa”, rekao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike.

Komentarišući mere koje je Crna Gora preduzela u sprečavanju širenja virusa, Palmer je istakao da svaka zemlja treba da “utvrdi svoje granice i nađe drugačiji balans”

“Sjedinjene Države neće diktirati kakav bi taj balans trebalo da bude. U demokratiji to bi trebalo da identifikuju zvaničnici, idealno u dijalogu sa građanima. Crna Gora ulaže velike napore da osigura da se virus ne ukoreni i ne širi u zemlji, i mi to razumemo. Kakva god se ograničenja ili smanjenja prava smatraju neophodnim u ovom periodu krize, veoma je važno da te restrikcije budu vremenski ograničene i ciljane te da Crna Gora, kao i sve druge demokratske države, radi na tome da se, jednom kada kriza prođe i virus bude poražen, vrati na ranije stanje što je pre moguće. Ja sam ubeđen da ćemo poraziti virus”,  istakao je Palmer.

On je prokomentarisao i to što se na društvenim mrežama mogu videti pojedini kometari da NATO saveznici, uključujući i SAD, ne pomažu dovoljno Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa.

“Na to bih odgovorio sa razumevanjem. Svi bi voleli da Sjedinjene Države urade više. Svi bi voleli da njihovi saveznici i partneri urade više. Ono što mogu da im kažem jeste da smo mi posvećeni tom partnerstvu. Mi smo posvećeni Crnoj Gori kao saveznici i preduzeli smo korake da je podržimo i uslediće više podrške”, ističe Palmer.