Palmer: Vučić i Kurti bi mogli potpisati sporazum već ove godine

Palmer: Vučić i Kurti bi mogli potpisati sporazum već ove godine

Zamenik američkog državnog podsekretara i američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer rekao je da bi kosovski premijer Albin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ove godine mogli da potpišu sporazum o normalizaciji odnosa dve zemlje.

Što se tiče granica i teritorija, Palmer to ne vidi kao pitanje oko kojeg je Kosovo spremno da se obaveže.

„Mislim da trenutno postoji mnogo produktivnijih područja za diskusiju koja treba rešiti“, rekao je.

Istovremeno, američki diplomata je u intervjuu za srpski list „Blic“ rekao da Sjedinjene Države podstiču, kao i do sada, punu primenu Briselskog sporazuma.

Posle posete Prištini sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Kosovo i Srbija Miroslavom Lajčakom, Palmer je došao u Beograd.

Upitan šta je postignuto tokom ovih poseta i sastanaka sa liderima dveju zemalja, rekao je da „treba još mnogo raditi, ali voleli bismo da obe strane ponovo budu uključene u proces koji će dovesti do sporazuma i normalizacije odnosa, otvarajući put Evropi.

„Sjedinjene Države nisu uključene u pregovore, ali mi smo akteri i partneri u procesu. Usko sarađujem sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i obojica blisko sarađujemo sa Beogradom i Prištinom kako bismo im pomogli da identifikuju oblasti u kojima treba da rade. “

Smatra da je potpuno moguće da Kurti i Vučić ove godine potpišu sporazum o normalizaciji odnosa dve države.

„Mislim da je to u potpunosti moguće. Ali to zavisi od njih i ono što bismo želeli je da ih ohrabrimo da učestvuju. I predsednik Vučič i premijer Kurti imaju snažnu političku podršku, sposobni su da ozbiljno učestvuju u celom procesu, da identifikuju mesta na kojima se može postići sporazum i pomognu celom procesu da napreduje“, rekao je Palmer.

Između ostalog, naglasio je da je svrha dijaloga potpuna normalizacija odnosa.

„To je ono što je potrebno za vraćanje evropske perspektive kojoj Srbija i Kosovo teže a Sjedinjene Države je snažno podržavaju. Naša vizija zapadnog Balkana je stabilan, miran, prosperitetan region i potpuno integrisan u EU i Evroatlantsku uniju. Što se tiče ovoga što će biti potrebno, njima će trebati volja da sednu i porade na tome, utvrde neophodne kompromisne tačke i krenu dalje. Što se tiče Sjedinjenih Država, uzajamno priznavanje vidimo kao epilog koji na kraju prepušta to pitanje prošlosti i dovodi Srbiju i Kosovo u poziciju da idu napred. Ali to će potrajati i to će biti naporan posao,” rekao je američki zvaničnik / ibna