Panos Skourletis o pokretanju debate u SIRIZA

Panos Skourletis o pokretanju debate u SIRIZA

U intervjuu za ANT1 u ponedeljak, sekretar Centralnog komiteta SIRIZA-e, Panos Skourletis, bacio je malo svetla na to kako se glavna opoziciona stranka nada restrukturiranju nakon što je u julu na opštim izborima izgubila od Nove demokratije.

Skourletis je rekao da bi voleo da levičarska stranka SIRIZA priviče nove članove koji su stvarno zainteresovani za politiku i koji mogu učestvovati u određivanju razvoj događaja. Sekretar stranke naglasio je potrebu za diskusijom o budućnosti stranke kako bi se postigla šira zastupljenost među biračima.

„Otvorene, demokratske, kolektivne procedure dijaloga koje je SIRIZA podržala odgovor su na svaki namerni pokušaj da se utvrde uslovi neophodne rasprave o kursu stranke, njenoj ulozi u novoj političkoj fazi, njenom proširenju i jačanju…” rekao je Skourletis.

Očekuje se da će lider stranke SIRIZA Alexis Tsipras provesti svoju najavljenu nameru da pretvori SIRIZU u “progresivni savez” snaga leve strane i centra političkog spektra, označavajući stranku kao “radikalni socijaldemokratski” politički subjekt.

Međutim, prema lokalnim izveštajima, Tsiprasovi planovi mogu se susresti sa protivljenjem unutar stranke, uključujući sekretara Skourletisa. Izveštaji ukazuju da Tsiprasovi savetnici vide Skourletisa kao prepreku specifičnim promenama koje bivši premijer želi da provede, kao što je izbor šefa stranke od strane članstva na sledećem kongresu SIRIZA.

Takođe se navodi da će Tsipras možda tražiti uklanjanje Skourletisa sa njegove funkcije pre kongresa, kako bi stranci poslao odlučujuću poruku da njegova vizija premeštanja stranke u središte političkog spektra ne treba da bude dovedena u pitanje.

Sastanak političkog sekretarijata SIRIZA ove nedelje smatra se presudnim u pogledu razvoja događaja u stranci. Očekuje se takođe da li će kongres stranke biti održan ove godine ili na proleće 2020./ibna