Papa Franjo poslao poruku u vezi Zakona o slobodi religije u Crnoj Gori

Papa Franjo poslao poruku u vezi Zakona o slobodi religije u Crnoj Gori

“Zakon o slobodi veroispovesti trebalo bi da bude donesen na demokratskim principima, jer u suprotnom neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori”.

Ovo je poruka državnog sekretara Vatikana, Petra Parolina, crnogorskom premijeru Dušku Markoviću, koja je sadržana u pismu poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Kako je saopštila Mitropolija crnogorsko-primorska, Papa Franjo je, odgovarajući na pismo srpskog patrijarha Irineja, istakao da su primedbe i zabrinutosti zbog Nacrta zakona od strane SPC razmotrene u Rimokatoličkoj crkvi sa posebnom pažnjom.

“Zahvaljujem Vam se što ste mi bratski izrazili Vašu zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posledica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu Кatoličku Crkvi. S tim u vezi, Državni Sekretar, Кardinal Pjetro Parolin se lično obratio Predsedniku Vlade Crne Gore g. Dušku Markoviću, ne sa ciljem da se meša u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče verskih sloboda, bude donešen na demokratskim principima. U suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori“, zaključio je poglavar Rimokatoličke Crkve.

Podsećamo, Vlada Crne Gore na sednici od 6. decembra ove godine usvojila je tekst Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i prosledila ga Skupštini koja ga je uvrstila u dnevni red sledeće sednice koja je zakazana za 24. decembar.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka organizovaće molitveni crkveno-narodni sabor u Nikšiću 21. decembra, koji će biti nastavak onog Trojčindanskog iz juna.