Papa Franjo sutra će primiti Alexisa Tsiprasa

Papa Franjo sutra će primiti Alexisa Tsiprasa

Lidera SIRIZE, najveće opozicione stranke u Grčkoj, Alexisa Tsiprasa, koji je danas u Italiji, sutra će u Vatikanu primiti papa Franjo. Bivši premijer biće glavni govornik na Festivalu formacije Articolo Uno, koji je deo nove italijanske vlade, dve nedelje nakon njegovog govora na Forumu fondacije Abrosetti.

Vođa grčke levice se sastao s papom Franjom 2016. godine kada je posetio ekumenskog patrijarha Bartolomeja u Lezbosu usred izbegličke krize. U stvari, papa je toplo podsetio na svoj susret sa Tsiprasom, s obzirom na stav prema izbjegličkoj krizi, te je predložio da Tsipras bude kandidovan za Nobelovu nagradu za mir.

U kontekstu ponovnog uspostavljanja i jačanja evropskih i međunarodnih kontakata, Tsipras će se u Rimu sastati sa predsednikom italijanskog parlamenta R. Ficom, ministrom finansija R. Gualtierijem, ministrom za evropska pitanja E. Amendolom kao i bivšim premijerom i novim evropskim komesarom P. Gentilonijem.

Centralno pitanje Tsiprasovog izlaganja je: „Novi napredni front za Evropu“, a prema informacijama predsednik SIRIZA podcrtaće potrebu za ujedinjenjem levih i naprednih snaga na evropskom nivou kako bi pružili progresivna rešenja za glavna pitanja EU.

Izbjegličko-migrantska kriza, klimatska kriza, deficit demokratije, pooštravanje socijalnih nejednakosti uključeni su u izlaganje Alexisa Tsiprasa, koji teži da igra aktivnu ulogu u oblikovanju uslova za saradnju naprednih snaga. U tom okviru će imati kontakte i susrete u Francuskoj i Nemačkoj tokom narednih meseci.

Od njega se takođe očekuje da služi kao „most“ između tabora levice i socijaldemokratije, jer će i dalje učestvovati kao posmatrač u procesima Evropske socijalističke partije, dok postoje razmišljanja na nivou evropske levice da njeoova uloga u evropskoj porodici – gde SIRIZA pripada – bude unapređeno./ibna