Papandreou negira vezu sa rekonstrukcijom SIRIZE

Papandreou negira vezu sa rekonstrukcijom SIRIZE

Bivši grčki premijer Giorgos Papandreou oštro je napao vladajuću Novu demokratiju ali i najveću opozicionu stranku u Grčkoj, SIRIZA, te je odbacio glasine da bi se mogao pridružiti ovoj drugoj.

Papandreou, bivši premijer i lider PASOK-a koji je sada poslanik u Pokretu za promene pod vođstvom Fofi Gennimata (KINAL), povezan je sa prelaskom u SIRIZU u momentu kada ova levičarska stranka pokušava da se premestiti u centar političkog spektra. Bivši premijer, Alexis Tsipras pozvao je „napredne snage“ da mu pomognu da transformiše svoju stranku i proširi svoj apel, između ostalih, i socijaldemokratama.

U intervjuu nedeljnom listu Real Nevs, Papandreou je kritikovao Tsiprasa, ističući da je lider SIRIZA ulazio u partnerstvo čak i sa krajnjom desnicom. Takođe je naglasio da se Tsipras suprotstavio progresivnim reformama Papandreuove administracije  od 2009. do 2011. godine i iskoristio ekonomsku krizu koju je stvorila Nova demokratija da bi na kraju došao na vlast.

Novo utočište bivših ministara, poslanika i zvaničnika PASOK-a postala je SIRIZA dok je socijalistička stranka ušla u silaznu spiralu tokom višedecenijske krize. Papandreou se distancira od Tsiprasovih nastojanja da preobrazi svoju stranku u “progresivnu silu”.

Bivši premijer je rekao da se takvi napori ne mogu oslanjati na puke transakcije ili ljude koji prelaze iz jedne u drugu stranku, već bi se trebali oslanjati na programske sporazume, vrednosti i ideale, pri čemu su građani stalno i suštinski uključeni u proces.

SIRIZA je nedavno osnovala odbor koji će voditi rekonstrukciju stranke nakon poraza na opštim izborima u julu 2019. godine. Analitičari ističu da su stotine članova odbora nekada bile povezane sa PASOK-om, što signalizira da se nastavlja put SIRIZE prema političkom terenu levog centra, što potencijalno dodatno suzbija napore KINAL-a da pređe iznad, prema poslednjim anketama,  6% poverenja birača./ibna