Pardew: korupcija, sloboda izražavanja, politika i ruski uticaj su najveći problemi Bugarske

Pardew: korupcija, sloboda izražavanja, politika i ruski uticaj su najveći problemi Bugarske

Bivši američki ambasador u Bugarskoj James Pardew odgovorio je u intervjuu za bugarske medije na brojna pitanjim kao što su politika, korupcija, sloboda izražavanja i uticaj Rusije u Bugarskoj.

Prema američkom diplomati, četiri stvari ometaju napredak Bugarske.

„Pre svega, nivo korupcije i organizovanog kriminala. Drugo, zabrinut sam zbog nedostatka slobodnog i nezavisnog novinarstva u Bugarskoj. Zvaničnici ne snose odgovornost. Nadam se da će u budućnosti postojati slobodno i nezavisno medijsko okruženje“, rekao je bivši američki ambasador u Bugarskoj na bTV.

„Treće, u Bugarskoj postoji jednopartijski sistem. Premijer i GERB upravljaju političkom arenom, dok postoje i druge stranke, ali su bez ikakvog efekta.

I četvrto, Bugarska zavisi od Rusije zbog njenih energenata, koji daju uticaj Rusiji. Putinov režim u Moskvi je autoritaran i ima ogroman uticaj na Bugarsku. Bojim se da će Rusija koristiti svoj uticaj u Bugarskoj u nedemokratske svrhe. To su ozbiljni problemi u Bugarskoj danas“, naglasio je Pardew.

Kada su u pitanju američke zabrane za sudiju Andona Mitalova, i optužbe da je umešan u ozbiljnu korupciju, Džejms Pardew je rekao da sudiju Mitalova lično ne poznaje. „Ipak sam optimističan. Postoje ovde neki političari koji znaju kako napraviti nešto iz ničega. Želim da budem siguran da to nije samo privremeni fokus na borbi protiv korupcije “, dodao je Pardew.

Na pitanje da li će SAD doneti odluku za neku “veliku ribu”, Pardew je odgovorio: „Ne poznajem ovog sudiju, morate mi reći da li je velika ili mala riba. Mislim da je malu ribu lako uhvatiti. Prvo se mora loviti krupna riba, a onda će sve ići dobro. Borba protiv korupcije u Bugarskoj mora završiti pobedom”, prokomentarisao je Pardew.

Upitan da prokomentariše ko donosi odluke ko će biti na crnoj listi, odgovorio je da su američka ambasada i vlada svesni onoga što se dešava u Bugarskoj. „Imamo izvore informacija, aktivno sarađujemo sa bugarskom Vladom. Ako imamo važne informacije o pravosuđu, delimo ih. Odluke o tome kome je dozvoljeno da uđe u Sjedinjene Države, a kome nije, zasnivaju se na nepobitnim dokazima, a ne na slučajnim političkim odlukama. Zabrana ulaska u Sjedinjene Države osoba povezanih sa korupcijom nije ništa novo za Bugarsku. Ministar spoljnih poslova rekao je ime; uvek smo pažljivi u pogledu podataka o osobi kojoj smo odbili izdavanje vize“, objašnjava Pardew.

“Bilo je opravdanja za svaku odluku donesenu između 2002-2005. godine u vezi sa odbijanjem davanja viza različitim osobama”, dodao je bivši američki ambasador, ali odbio je da govori o imenima.

„Organizovani kriminal i korupcija su veliki problem Bugarske. Imali ste period tranzicije; mislim da taj proces i danas traje. Bitka je beskrajna, povećanje nivoa demokratije se nastavlja. Bilo je mnogo mafijaških ubistava dok sam bio u Bugarskoj. Tvrdio sam da treba preduzeti hitne mere. Ponosni smo što FBI i Agencija za borbu protiv droge, doprinose reformi pravosuđa. Tada sam mislio da je u Bugarskoj ulovljena samo mala riba; rekao sam da je velika riba pobegla. Cilj je bio smiriti američke i zapadne saveznike i pokazati da postoji akcija. Nažalost, tadašnji državni tužilac i drugi nisu se osećali baš ugodno u takvoj atmosferi“, rekao je Pardew.

„Bozkhov je dugo bio predmetinteresa. Slučaj Bozkhov nije nešto novo za bugarsku scenu, samo se pitam zašto je to trajalo toliko dugo, ali da vidimo kako se sve završava “, istakao je James Pardew./ibna