Pariški samit možda neće biti održan

Pariški samit možda neće biti održan

Francuski predsednik, Emmanuel Macron, pozvao je lidere Kosova i Srbije na sastanak u Parizu, međutim, ovaj sastanak možda ipak neće biti održan.

Lider Demokratske partije Kosova, Kadri Veseli tvrdi da nikada ne bi pristao da diskutuje o Mitrovici ili bilo kom drugom delu teritorije zemlje za ovim stolom. On je potvrdio da većina i opozicija moraju stajati zajedno kada se radi o takvim pitanjima.

Veseli kaže da samit u Parizu, koji bi trebao biti održan 1. jula, možda neće uspeti ako se kosovske političke stranke ne ujedine.

„Neće biti samita u Parizu ako ne budemo zajedno. Moramo zatvoriti Berlin i Pariz. Ne idem u Pariz da razgovaram o tarifama. Za mene, tarife nisu ništa u poređenju sa sedištem u UN”, rekao je Veseli.

S druge strane, premijer Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da pariški sastanak mora omogućiti dvema zemljama da nastave dijalog. Međutim, prema njenim rečima, to se ne može postići ako Priština ne ukine tarife, na kojima premijer Ramush Haradinaj insistira i ostaće na snazi sve dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

“To nije nešto što Beograd kaže, ali to je nešto što govore svi međunarodni partneri i ljudi koji su pokrenuli sastanke u Berlinu i Parizu”, rekla je ona.

Nakon sastanka sa svojim francuskim kolegom Edouardom Phillipeom, srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je da još nije poznato da li će se sastanak u Parizu održati 1. jula.

IBNA saznaje da je kosovski premijer Haradinaj spreman da suspenduje tarife za robu koja dolazi iz Srbije i Bosne na kratko vrijeme dok se ne postigne konačni sporazum sa Srbijom.

Haradinaj i njegov tim su već pripremili nacrt sporazuma koji će biti razmotren sa srpskom stranom i očekuje se da će biti potpisan u kratkom vremenskom periodu. / ibna /