Pariški sastanak donosi nadu za dijalog između Kosova i Srbije

Pariški sastanak donosi nadu za dijalog između Kosova i Srbije

Proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije je prekinut. Nakon sastanka održanog u Berlinu, očekuje se da će se predstavnici Prištine i Beograda sastati 1. jula u Parizu na poziv francuskog predsednika Emmanuela Macrona.

Inicijativa koju su pokrenuli nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Macron izgleda kao pokušaj prevazilaženja zastoja u razgovorima i postizanja mirnog i konačnog sporazuma između dve zemlje.

Očekuje se da će sporazum dovesti do uzajamnog priznavanja dvaju zemalja, ali osamom ugovoru u javnosti nema nikakvih detalja.

Američki politički stručnjak i diplomata, David Phillips, kaže da bi sporazum između Srbije i Kosova samo prenio vlast u srpskim opštinama i ne bi doveo do zamene teritorije.

“Ako predsednici Kosova i Srbije uđu u tajni sporazum o normalizaciji odnosa kroz zamene zemljišta, to bi dodatno polarizovalo politiku na Kosovu, povećalo bi podele i izazvalo bi međuetničke nemire. Potrebno je mnogo opreznosti u procesu razgovora“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, svaki sporazum između Kosova i Srbije bez odobrenja Nemačke i Sjedinjenih Država doveo bi do neuspeha.

Proces pregovora koje vodi Evropska unija ostaje suspendovan kao rezultat odbijanja Srbije da govori bez ukidanja povećanja tarifa od 100% na uvoz. Predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veseli, izjavio je da će lideri svih institucija biti jedinstveni u rešavanju pitanja sa Srbijom i da nikada neće biti razgovora o suverenitetu same države.

Veseli je izneo ove komentare nakon sastanka koji su održali državni lideri na Kosovu kako bi razgovarali o razvoju događaja nakon sastanka u Berlinu i pred sastanak u Parizu. / ibna /