Parlament Crne Gore će odlučiti o učešću Vojske u sastavu KFOR-a

Parlament Crne Gore će odlučiti o učešću Vojske u sastavu KFOR-a

Odluku o pojačanom učešću Vojske Crne Gore u misiji KFOR-a na Kosovu treba da donese Parlament, rekao je danas predsednik Milo Đukanović.

On se danas u Briselu sastao sa generalnim sekretarom NATO-a, Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare, upitan da prokomentariše odluku crnogorskih vlasti da ne učestvuju u misiji KFOR-a na Kosovu i da li ona može izazvati posledice u odnosima Crne Gore i NATO-a, rekao da je odluka države da li poslati trupe ili ne.

“To je odluka koju mora da preduzme svaki saveznik. Ja ću pozdraviti doprinos iz Crne Gore KFOR-u jer će to da bude podrška važnom poslu. Pomoći će da se obezbedi mir i stabilniost na Kosovu i u širem regionu, a za Crnu Goru to će biti način da se pomogne stabilizovanju susedstva”, naveo je Stoltenberg.

Đukanović je, na pitanje da li je ta odluka uslovljena prethodnom pretnjom Demokratskog fronta (DF) nekim članovima Vlade i da li će to pitanje pokrenuti na sednici Saveta za odbranu i bezbednost, kazao da odluku o tome mora doneti crnogorski parlament.

“Inicijativu daje Ministarstvo odbrane, o tome mišljenje daje Savet za odbranu i bezbednost, kojim predsedavam, a finalnu odluku donosi crnogorski parlament”, naveo je Đukanović.

On je rekao da je pojačana participacija odgovornost Crne Gore.

“Crna Gora je, kao članica NATO-a, dvostruko odgovornija za stabilnost regiona Zapadnog Balkana od drugih zemalja članica i mnogostruko zainteresovanija za tu stabilnost”, naveo je Đukanović.

On je kazao da ne postoji ni jedan ozbiljan razlog zbog čega Crna Gora ne bi pojačano participirala u KFOR-u, i da je to bio politički stav i prethodne Vlade.

“Kolebanja su političke prirode, pokušavaju da ih učvrste oni koji su protivnici nezavisnosti Kosova, koji pokušavaju da vrate točak istorije unatrag. To je nemoguća misija i ne treba povlađivati toj retrogradnoj politici. Crna Gora treba da donese odluku o pojačanom učešću u misiji KFOR-a”, rekao je Đukanović.

On je ocenio da su, iz ugla Crne Gore, prethodne četiri godine članstva u Alijansi bile veoma pozitivno iskustvo.