Parlament Severne Makedonije ratifikuje Protokol o pristupu NATO

Parlament Severne Makedonije ratifikuje Protokol o pristupu NATO

Vlada Severne Makedonije odlučila je da Parlamentu podnese predlog zakona kojim će ratifikovati članstvo Severne Makedonije u NATO-u, tako da ta zemlja neće propustiti proces formalizacije kao člana Alijanse, zbog izbora 12. aprila.

U Parlamentu će danas biti održan sastanak o ratifikaciji Protokola o pristupanju zemlje NATO-u, u prisustvu predsednika i predstavnika parlamenata susednih država, političara i diplomata. Ratifikacija je dodatni korak ka punopravnom članstvu zemlje u Alijansi, kao 30. državi članici.

Ratifikacija od strane španskog parlamenta još uvek je na čekanju, zbog krize vlade u toj zemlji. Ratifikacija od strane Španije značiće završetak procesa pristupanja NATO-u.

Na sednici o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma obratiće se predsednik Stevo Pendarovski, predsednik parlamenta Talat Xhaferi, premijer u tehničkom mandatu Oliver Spasovski, kao i koordinatori parlamentarnih grupa. Predsednik Parlamentarne skupštine NATO Attila Mesterhazi takođe će se obratiti poslanicima i gostima nakon glasanja.

Pre uvodnog zasedanja, predsednik parlamenta Talat Xhaferi imaće kratke sastanke sa predstavnicima parlamenata susednih zemalja. Predviđeno je da se sastane sa Miroslavom Tuđmanom, poslanik i šef hrvatske delegacije pri NATO-u, Vasilikom Hisi, potpredsednicom albanskog Parlamenta, Tsvetom Karaianchevom, predsednicom bugarskog Parlamenta, potpredsednikom Skupštine Crne Gore Genci Nimanbeguom.

Biće prisutni i bivši predsednici i premijeri, kao i lideri SDSM-a Zoran Zaev i VMRO-DPMNE Christian Mickoski, tevpredstavnici iz društvenog i javnog života i diplomatskog kora, uključujući ambasadore iz država članica NATO-a.

Nakon ratifikacije u 16 ​​sati, održaće se ceremonija podizanja zastave NATO-a ispred Parlamenta.

Nakon rešavanja spora između Severne Makedonije i Grčke, potpisivanjem Sporazuma iz Prespe i promene grčkih stavova o ulasku Severne Makedonije u NATO, ambasadori država članica NATO-a potpisali su Protokol o pristupanju Alijansi.

U poslednjih deset meseci, NATO Protokol o pristupanju ratifikovalo je 28 od 29 članica, a ostala je samo Španija. Španska vlada Pedro Sancheza, nakon formiranja, odobrila je i predala Protokol o pristupanju Parlamentu krajem prošlog meseca, pozivajući da hitno bude ratifikovan./ibna