Parlament Slovenije usvojio mere za smanjenje uticaja krize izazvane koronavirusom

Parlament Slovenije usvojio mere za smanjenje uticaja krize izazvane koronavirusom

Slovenački Parlament u četvrtak je usvojio paket zakona čiji je cilj ublažavanje uticaja krize izazvane coronavirusom. Mere obuhvataju nadoknadu plata za privremeno otpuštene radnike, plaćanje kredita i odlaganje poreskih dažbina za preduzeća, kao i trgovinska ograničenja za poljoprivredu i prehrambene proizvode. Jedan akt takođe daje Vladi direktnu kontrolu nad budžetom.
Glavni deo paketa čini zakon koji pruža državnu pomoć u kompenzaciji plata za privremeno otpuštanje radnika u preduzećima koja će morati da privremeno otpuste najmanje 30% svoje radne snage zbog poremećaja u snabdevanju ili pada potražnje.
Akt, čiji se troškovi procenjuju na 50 miliona evra, predviđa da privremeno otpušteni radnici imaju pravo na 80% svoje prosečne zarade u poslednja tri meseca, s tim da će poslodavci morati da pokrivaju 60% ove sume, a država 40% . Maksimalni privremeni otkaz će biti tri meseca.

Pomoć će se takođe pružati u slučaju radnika koji ne mogu raditi kao rezultat samoizolacije, ali država će za takve slučajeve pokriti punih 80%.

U skladu sa amandmanima usvojenim na nivou odbora, shema je proširena i na samozaposlene radnike, međutim, jedina pomoć biće mogućnost odlaganja isplate socijalnog doprinosa za naredna tri meseca za najviše dve godine.

Dok su predstavnici vlade naglasili da se mera odnosi na očuvanje radnih mesta i izbegavanje da ljudi postanu teret Zavoda za zapošljavanje, levo orijentisane opozicione stranke tvrde da se premalo radi za samozaposlene, koji su zapravo najugroženija grupa.
“100.000 samostalnih preduzetnika je broj koji ne bi trebalo da zanemarimo”, rekao je Soniboj Knežak iz SocDemsa, ali amandman levice da se otpišu ove uplate socijalnih doprinosa je odbijen.

Pritisak na poslovanje u međuvremenu će se ublažiti i aktom koji smanjuje administrativna i poreska opterećenja kompanija, produžujući rokove za podnošenje poreske dokumentacije i omogućavajući kompanijama da zatraže odlaganje poreza do dve godine ili za plaćanje poreza najviše na 24 rate.

Isti zakon daje punu diskreciju vlasti korištenju budžetskih sredstava odobrenih u svrhe koje se ne smatraju delom pravno obavezujućih zadataka.

“Situacija koja se neće dogoditi u ovoj zemlji je da nemamo na raspolaganju sredstva za spasavanje života”, rekao je ministar finansija Andrej Šircelj braneći ovu meru jer je veliki broj poslanika izrazio zabrinutost.

Opozicionar Luka Mesec izrazio je “strah da će ova mera biti upotrebljena za nelegitimnu konsolidaciju vlasti” i tvrdio da bi mogla biti neustavna.

Šircelj je odgovorio rekavši da će vlada redovno izveštavati parlament o relokacijama, što je odredba u amandmanu.
U međuvremenu, još jedan usvojeni akt za vanredne situacije omogućit će bankama odlaganje obaveza kompanija, zadruga, samozaposlenih i poljoprivrednika do 12 meseci. Banke će biti primorane da to urade za one čiji je rad obustavljen u okviru vladinih mera za suzbijanje koronavirusa. Akt će se takođe primenjivati na kredite uzete tokom epidemije.

Takođe su usvojene hitne mere koje ograničavaju trgovinu poljoprivrednim proizvodima, prehrambenim proizvodima, stokom i živinom kako bi se osiguralo snabdevanja hranom u zemlji.