Patrijarh Irinej protiv protesta, na strani Vučića

Patrijarh Irinej protiv protesta, na strani Vučića

Svojom poslednjom izjavom da su protesti širom Srbije u službi navodnih neprijatelja zemlje, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izazvao je nove kritike opozicije. Patrijarh je i ranije kritikovao proteste, dok je za predsednika Aleksandra Vučića u više navrata tvrdio da se „bori kao lav“ za Srbiju.

“Ono što danas vidimo na ulicama Srbije to daje snagu našim neprijateljima – na taj način se ne dolazi na vlast, ali se može nauditi svom narodu i svojoj državi“, glasila je poslednja izjava patrijarha.

Savez za Srbiju (SZS) obratio se u ponedeljak javnim pismom patrijarhu Irineju u kojem mu poručuje da SPC nije u vlasništvu Srpske napredne stranke (SNS) i da je on poglavar Crkve koju čine vernici različitih političkih opredeljenja, pa i opozicionih.

SZS podseća da je patrijarh Pavle „u složenim i kriznim istorijskim situacijama uvek pozivao na dijalog i mirio zavađene strane u društvu i nije se mešao u dnevnu politiku“.

„Očekivali smo od Vas da ćete nastaviti tim putem i pozvati predstavnike vlasti da otvore dijalog sa opozicijom i organizatorima protesta, jer je to jedini način da se teške društveno-političke krize rešavaju mirnim putem“, navedeno je u pismu SZS Irineju.

U saopštenju SZS se navodi da je javna negativna ocena o protestima direktno mešanje u dnevno-politička pitanja i otvoreno stajanje na stranu vlasti, što neko na tom položaju nikako ne bi trebalo da čini. „Mnogi građani, a posebno vernici, koji učestvuju na protestima povređeni su Vašom reakcijom i nerazumevanjem naše mirne i nenasilne borbe za osnovne demokratske vrednosti koje su dovedene u pitanje“, navodi se u pismu. Reči patrijarha, kako se ukazuje, tumače se kao davanje podrške jednoj diktatorskoj i kriminalnoj vlasti. Izražava se i nada da će nakon upoznavanja sa drugom stranom i svim činjenicama patrijarh ispraviti svoju ocenu o stanju u kome se nalaze društvo i država pod ovom vlašću.

Stojimo Vam na raspolaganju za svaku vrstu razgovora i upoznavanja sa stavovima svih građana koji opravdano protestuju protiv aktuelne vlasti u više od 100 gradova i opština u Srbiji“, zaključuje se u pismu.

Lider stranke Zdrava Srbija Milan Stamatović izjavio je da se Irinej bavi “partijskom propagandom u korist predsednika Srbije Aleksandra Vučića”. “Ima pravo građanin Miroslav Gavrilović (svetovno ime patrijarha Irineja) da, kad skine mantiju učestvuje u stranačkoj kampanji ‘Budućnost Srbije’ i da se učlani u Vučićevu partiju, ali nema mandat trenutni nosilac titule svetog trona pećkih arhiepiskopa i patrijaraha da bahatog predsednika SNS naziva lavom, a četiri petine građana koji se protive Vučićevoj predaji Kosova i Metohije, najprizemnije vređa”, rekao je Stamatović.