Patrijarh Porfirije: Albanci su naša braća

Patrijarh Porfirije: Albanci su naša braća

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije rekao je u ponedeljak da je Kosovo „dom pravoslavnih hrišćanskih Srba“, dodajući da Crkva Albance vidi kao braću.

„Dom pravoslavnih hrišćanskih Srba je Kosovo. Zemlja u kojoj smo rođeni za Hrista i gde smo stekli mnogo onoga što drugi ne mogu ili ne mogu da razumeju“, rekao je patrijarh Porfirije tokom posete kosovskom gradu Gračanici na Vidovdan. Rekao je da su manastir Gračanica i druga sveta mesta dragulji u svetskoj kulturnoj baštini. „Oni su dragulji u svetskoj kulturnoj baštini, ali prvenstveno su nasleđe naših otaca, naše nasleđe, nasleđe pravoslavnih Srba i to nikome ne sme da smeta. Svako ima svoje nasleđe, svako ima svoju kulturu i svi se na neki način mole Bogu. Mi pravoslavni Srbi se molimo pravoslavnom Hristu Hristu raspetom i vaskrslom“, rekao je.

Prema Patrijarhu, sve nacije su dobile darove od Boga, a Srbi Kosovo „što ne znači da bi dar različitosti trebalo da bude razlog za sukob, nerazumevanje i razdvajanje“. „Raznolikost je dar“, rekao je, dodajući da Albance vidi kao svoju braću. „Siguran sam da možemo da se razumemo, živimo zajedno i rastemo. Sve dok nas ljudi koji seju razdor ne nauče miru i jedinstvu sa svojim dalekim svetovnim interesima“, dodao je u svojoj besedi nakon liturgije u manastiru Gračanica./ IBNA