back to top
NaslovnicaZabavaPAVLE VUISIĆ I MARŠAL: Legendarni glumac ignorisao Titova pravila i završio uhapšen,...

PAVLE VUISIĆ I MARŠAL: Legendarni glumac ignorisao Titova pravila i završio uhapšen, prigovarao i rekao…

Bard domaćeg glumišta Pavle Vuisić rođen je na današnji dan 1926. u Beogradu i danas bi slavio 98. rođendan.

Sa četrnaest godina dočekao Drugi svetski rat, a već četiri gdoine kasnije otišao je na Sremski front, sa kojeg se vratio kao antikomunista, a poseban odnos imao je prema Titu.

Živeo je tiho i povučeno

- Advertisement -

O njegovom životu se ništa nije znalo, čak ni da je umro. Da je velikan našeg glumišta preminuo znala je samo njegova supruga Mirjana i lekar.

Koliko je bio skroman i pored velike popularnosti govori činjenica da je pre smrti u svoj testament napisao da želi da umre bez ikakve pompe u javnosti i među njegovim najbližima.

Voleo je da imitira

Zanimljivo je da je Pavle voleo da imitira, posebno Josipa Broza Tita. Nekoliko anegdota vezuje se za glumčev odnos prema maršalu. Prva kaže da je na svom splavu na Savi napravio WC i priredio svečano otvaranje, upravo tom prilikom imitirajući predsednika republike.

Druga kaže da je jednom prilikom ušao u kafanu na Adi, i da je, kad su ga pitali šta želi, samo rekao: „Ćebe“. Na primedbu i pitanje konobara: „Pajo, leto je, šta će ti ćebe?“, odgovorio je: „Da prekrijem onog na zidu“, pokazujući na Titovu sliku.

- Advertisement -

Ovakvo ponašanje bilo je nedopustivo u to vreme, budući da je u Jugoslaviji vladao svojevrstan “kult ličnosti” i da se Pavle Vuisić ozbiljno oglušio o pravila koje je postavio Tito.

Hajde da skinemo Tita

Najsumanutija anegdota koja se odnosi na Pavla Vuisića i Tita nesumnjivo je ona sa snimanja “Bitke na Neretvi”, kojem je prisustvovao Josip Broz sa Jovankom.

Drasmki umetnik je tada Bulajiću, okupljenim glumcima i celoj ekipi rekao:

“Sad imamo vojsku, hajde da smaknemo Tita. Tu je vojska, sada je najlakše…“

Kidnapovanje

Pre snimanja pomenute „Bitke na Neretvi“, a izgleda povodom toga, došlo je do “kidnapovanja“ Pavla sa njegovog splava na Adi, dok je pecao, i odvođenje na prijem kod Tita.

Nije stvarno kidnapovan, već je otišao na prijem, međutim njegov stil odevanja nije bio odgovarajući.

– On je naravno bio obučen ’apa drapa’, za splav. Odveli su ga na Dedinje i hteli su da ga lepo obuku. On se bunio i rekao da neće. Ako ste me uzeli ovakvog, vodite me ovakvog. Tito je čuo da se neko buni i poveo ga sa sobom i onda su se ispričali. Jedan prijatelj na Adi je video kako ga vode i njemu je Pavle rekao: ’Slušaj, ako nekome budeš pričao, ne postojiš za mene.’ Bilo ga je sramota što je išao kod Tita – rekla je njegova supruga Mirjana za Nedeljnik.

Priča kaže da se Tito nasmejao, prišao i zagrlio Pavla Vuisića odvodeći ga u jedno malu, sporednu prostoriju. Niko nije znao šta se unutra dešava. Pavle Vuisić nikada nije pričao o događajima od tog dana. Bio je to zvanično njegov jedini susret sa Titom

Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

Oslobodite se nelagodnosti i olakšajte sebi: Ne morate trpjeti danima zbog bolova u leđima!

Bolovi u leđima - Spinemax LD1 dekompresioni pojas Bolovi u leđima mogu biti prolazni, ali...

Ratni veteran ubio rođenu majku u staračkom domu, pucao u nemoćne ljude i zaposlene: Petoro mrtvih – sve žene, ima ranjenih

U Daruvaru hrvatski ratni veteran ubio 5 ljudi, uključujući majku i staračke domove Nezvanično, hrvatski...

Pozdrav, brate: Meštanin se susreo LICEM U LICE sa Hajrizijem, evo šta mu je TRAZIO! Kako je pomogao policiji da PRONAĐU MONSTRUMA

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić opisao je danas kako je izgledala potraga za albanskim...