Pažin: Crna Gora je ponosna na tradicionalno prijateljstvo sa jevrejskim narodom

Pažin: Crna Gora je ponosna na tradicionalno prijateljstvo sa jevrejskim narodom

Crna Gora, koja je snažno utemeljena na vrednostima antifašizma i poštovanja bogatstva verske i etničke različitosti, ponosna je na tradicionalno prijateljstvo sa jevrejskim narodom i odličnu saradnju sa državom Izreal, saopštio je potredsednik Vlade Crne Gore, Zoran Pažin, tokom sastanka sa ministrom za verske službe Izreala, Jicakom Vakninom, u Podgorici.

Potpredsednik je ocenio da bilo koja destruktivna ideja koja promoviše versku i nacionalnu netrpeljivost i mržnju ne može naći svoje uporište u Crnoj Gori.

Pažin je naročito zahvalio Jevrejskoj zajednici u Crnoj Gori na konstruktivnom doprinosu prilikom pripreme novih zakonskih rešenja o slobodi veroispovesti, naglašavajući da tokom komunikacije na temu Predloga zakona o slobodi veroispovesti sa Jevrejskom zajednicom nije bilo nijednog otvorenog pitanja.

Saopštio je da je Crna Gora počastvovana činjenicom da je izabrana da bude domaćin MAHAR konferencije, najvažnijeg foruma jevrejskih zajednica i organizacija Jugoistočne Evrope, koji je otvoren u Budvi.

Ministar Vaknin je izrazio zahvalnost crnogorskoj vladi i ukupnom crnogorskom društvu na iskrenom prijateljstvu prema jevrejskom narodu, kao i na podršci i zalaganju za zajedničke vrednosti mira, tolerancije i saradnje među narodima i državama.

Izrealski ministar je odao priznanje Crnoj Gori na izgradnji društva utemeljenog na verskoj i nacionalnoj toleranciji i poštovanju, ocenjujući da je Crna Gora po iskrenom poštovanju ovih vrednosti danas primer mnogim državama u Evropi.

Takođe, naglasio je spremnost Izreala da sa Crnom Gorom podeli svoja napredna tehnološka znanja i ostvari intenzivniju ekonomsku saradnju, naročito u kontekstu primene novih tehnologija i inovacija u različitim sektorima privrede.

Sastanku su osim ministra Vaknina prisustvovali i predsednik Jevrejske zajednice Crne Gore Đorđe Raičević, vrhovni rabin Crne Gore Ari Edelkop, rabini Simča i Goldberg, kao i predstavnik Evroazijskog jevrejskog kongresa Šaim Blečman.