Pažin: Ne želimo da nam EU gleda kroz prste, ali očekujemo vrednovanje realnog napretka

Pažin: Ne želimo da nam EU gleda kroz prste, ali očekujemo vrednovanje realnog napretka

U najvišem interesu Crne Gore nije samo brzo pristupanje Evropskoj uniji, već pre svega da što pre bude interno spremna za članstvo, ispunjavajući prethodno sve kriterijume, naročito u oblasti vladavine prava, koja je temelj i preduslov evropskog kvaliteta života, saopštio je potpredsednik Vlade Zoran Pažin tokom sastanka sa visokim zvaničnicima Zapadnog Balkana, zemalja članica EU i evropskih institucija, koji Svetski ekonomski forum organizuje u Ženevi, pod nazivom “Strateški dijalog za Zapadni Balkan”.

Potpredsednik Vlade je naglasio da je suština evropske politike Crne Gore ostvarenje višeg životnog standarda građana i izgradnja društva koje funkcioniše po pravilima koja važe u najrazvijenijim evropskim demokratijama. Dodao je, međutim, da je do pozitivne transformacije društva moguće doći samo kroz proces koji nesmetano teče i kojem jednako iskreno pristupaju obe strane, i Crna Gora i njeni evropski partneri.

„Crna Gora nikada u svom dugom istorijskom trajanju ništa nije dobila nezasluženo, pa to ne očekujemo ni ovoga puta. Naprotiv, istrajno suštinski radimo na izgradnji društva u kojem se poštuju evropska pravila i standardi. Ipak, ono što očekujemo od evropskih partnera jeste da prepoznaju i vrednuju realan napredak koji Crna Gora ostvaruje u vladavini prava i drugim oblastima,“ izjavio je potpredsednik Vlade.

Govoreći o rezervisanom stavu u pogledu politike proširenja EU, prevashodno Francuske, Pažin je ocenio legitimnim razmatranje efikasnijeg načina funkcionisanja same Unije, dodajući međutim da život u Crnoj Gori i regionu ne može biti zamrznut zbog nezainteresovanosti Evropske unije, već da je u zajedničkom interesu Evropske unije i Zapadnog Balkana da paralelno sa tim procesom bude nastavljen i proces evropske integracije regiona. Naglasio je da bilo koji drugi scenario ostavlja prostor za porast uticaja antievropskih i populističkih snaga u okviru pojedinih političkih struktura u državi, ali i drugih zainteresovanih subjekata izvan države.

On je, kako se navodi u Vladinom saopštenju za javnost, dodao da ideje o kojima se govori u poslednje vreme u kontekstu reforme pregovaračkog okvira, kao što je takozvani princip reverzibilnosti, ne predstavljaju održivo rešenje, imajući u vidu utvrđene principe međunarodnog prava i već usvojene pregovaračke pozicije Evropske unije i Crne Gore, koje su 2012. godine odobrene od strane svih država članica EU.

Pažin je naglasio značajnu ulogu koju u promociji evropskih vrednosti ima Nemačka, kao i druge partnerske države, među kojima posebno SAD. Potpredsjednik crnogorske Vlade je posebno izrazio zahvalnost za podršku evropskoj integraciji Crne Gore od država članica Višegradske grupe, čiji su visoki predstavnici takođe prisustvovali sastanku. U tom kontekstu, naglasio je da je dosadašnji nemački princip evrointegracije “strogo, ali pravično” davao konkretne rezultate i da to može biti način nastavka odnosa Evropske unije i prema ostalim državama aspirantima za članstvo u EU.

Govoreći o nedavnom usvajanju Deklaracije o takozvanom “mini Šengenu”, od strane Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Sjeverne Makedonije, on je podsetio da je Crnoj Gori jedan od ključnih prioriteta jačanje dobrosusedskih odnosa, zbog čega i daje svoj puni doprinos već uspostavljenim regionalnim inicijativama, koje za sada ostvaruju očekivane rezultate upravo u oblastima koje su predmet promocije u okviru inicijative popularnog naziva “mini Šengen”. On je dodao da ne smatra da takva inicijativa za sobom nosi kvalitetniju integraciju u Evropsku uniju. “Naprotiv, usmeravaju se vreme, energija i snaga država regiona na kreiranje nečeg što već postoji pod drugim nazivima, sa još nejasnim potencijalom kako nova inicijativa može doprineti evropskoj integraciji država regiona”.

Veoma je važno, podvukao je potpredsjednik, da u procesu pristupanja Evropskoj uniji svakoj državi bude omogućeno da napreduje u skladu sa sopstvenim zaslugama i reformskim rezultatima. „Samo na zaslugama zasnovan napredak ka članstvu u EU može biti vetar u leđa stvarnim reformama i osigurati visoku podrška građana regiona zajedničkoj evropskoj budućnosti“, zaključio je Pažin.