back to top
NaslovnicaZabavaPAŽNJA PRI SURFOVANJU NA YOUTUBE-U: Omiljena platforma postala žarište prevara, otkrivamo kako...

PAŽNJA PRI SURFOVANJU NA YOUTUBE-U: Omiljena platforma postala žarište prevara, otkrivamo kako funkcionišu

Sokratratni izvještaj o prijetnjama kompanije Avast za prvi tromjesečja 2024. godine otkriva da prevare, phishing i maliciozno oglašavanje čine većinu pretnji na mobilnim uređajima i desktop računarima. Prema timu za istraživanje pretnji, sofisticirane prevare sve više koriste dipfejk tehnologiju, audio sinhronizaciju i otmicu društvenih mreža za širenje lažnog sadržaja.

Svi društveni mediji su poznati po prevarama, ali YouTube postaje glavno žarište. Telemetrija Avasta pokazuje da je 4 miliona korisnika zaštićeno od pretnji na YouTubeu 2023. godine, dok je 500.000 korisnika bilo zaštićeno u prva tri mjeseca 2024. godine.

- Advertisement -

Automatizovano oglašavanje zajedno sa korisnički generisanim sadržajem omogućava kriminalcima da zaobiđu sigurnosne mjere, a YouTube postaje kanal za phishing i malvere. Korišćeni malveri uključuju Lummu i Redline za krađu lozinki, stranice za phishing i lažne ažurirane softvere.

Prevaranti sve više privlače ljude na YouTube sa video sadržajem, koristeći poznate ličnosti i medijske događaje za privlačenje publike. Korištenje dipfejk tehnologije i audio sinhronizacije pomaže im da naprave lažne video snimke koji mogu lako prevariti ljude.

YouTube se takođe koristi kao kanal za preusmjeravanje ljudi na zlonamerne sajtove, podržavajući razne prevare od lažnih poklona do investicionih šema.

Neki od uobičajenih prevarantskih taktika na YouTubeu uključuju phishing kampanje prema kreatorima, kompromitovane opise videa, hakovanje kanala za prevare i zloupotrebu legitimnog softvera.

Povećanjem prevara, sajber kriminalci sve više koriste Model kao Servis (MaaS) da regrutuju kriminalce za distribuciju malvera u ime grupe. Malveri koji se često koriste su oni koji kradu informacije, a kriminalci stalno traže nove kanale distribucije, kao što su Microsoft Teams i YouTube.

- Advertisement -

Izvor: Informacija/Kurir/Darko Mulic


Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave