back to top
NaslovnicaZabavaPećina, dva jezera i arheološko nalazište jedinstveno na Balkanu: Pravi raj na...

Pećina, dva jezera i arheološko nalazište jedinstveno na Balkanu: Pravi raj na sat i po vožnje južno od Beograda

Nekada zanemarimo bogatu turističku ponudu gradova u Srbiji, a nadomak Paraćina se nalazi oaza netaknute prirode – planina, pećina, bogato izvorište vode, reka, dva jezera, čist vazduh, očuvan biljni i životinjski svet.

Na području „Spomenika prirode Vrelo Grze“ očuvane su jedinstvene prirodne pojave, autentične šumske zajednice i raznovrsne vrste biljaka i životinja. Smešteno je vrelo reke Grze i pećina, što je retka pojava.

Vegetacija na području spomenika prirode Vrelo Grze se smenjuje u nekoliko pojaseva, od mahovina do zeljaste vegetacije i bukovih i hrastovih šuma.

- Advertisement -
Pećina, dva jezera i arheološko nalazište jedinstveno na Balkanu: Na sat i po vremena južno od Beograda čeka vas pravi raj
Foto: Shutterstock

Na teritoriji lovišta „Južni Kučaj IV“ se nalazi celokupna površina Spomenika prirode vrelo Grze, sa mnogim vrstama divljači, od divljih golubova do risa.

U blizini vrela Grze se nalazi i Sisevac, sa zelenim šumama, bistrim rekama, termalnom vodom, bazenima, sportskim terenima, manastirom Ravanicom i arheološkim lokalitetom „Drenovac“.

Pećina, dva jezera i arheološko nalazište jedinstveno na Balkanu: Na sat i po vremena južno od Beograda čeka vas pravi raj
Foto: Shutterstock

Posetite ovaj kraj Srbije i istražite bogatstvo prirode i kulture koji nudi.

Izvor: ( citymagazine.danas.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave