Peleši i Akar razgovarali o jačanju saranje Turske i Albanije u oblasti odbrane

Peleši i Akar razgovarali o jačanju saranje Turske i Albanije u oblasti odbrane

Albanski ministar odbrane Niko Peleshi boravi u zvaničnoj poseti Turskoj, gde ga je primio njegov kolega Hulusi Akar.

Razgovori Pelešija i Akara bili su fokusirani na saradnju na polju odbrane između Albanije i Turske i dalje jačanje odnosa dve zemlje.

Niko Peleši zahvalio je kolegi na podršci Turske Albaniji ne samo u modernizaciji oružanih snaga i politike u vanrednim siuacijama, već i u obuci mladih kadeta albanske vojske.

Dvojica ministara su se takođe dotakla pitanja primene dva sporazuma o vojnim finansijama, bespovratne pomoći turske strane koja će se koristiti za povećanje borbene sposobnosti i logistike albanskih oružanih snaga.

Peleši je podvukao da je Republika Kosovo veoma važna za Albaniju, potvrđujući nepopustljiv stav albanske vlade da je jedino rešenje trajnog mira u regionu priznanje nezavisnosti Kosova od strane Beograda.

Tokom sastanka, ministar Peleshi rekao je svom kolegi Hulusiju Akaru da Albanija ostaje otvorena za zajednička ulaganja u odbrambenu industriju, pozdravljajući u ovom kontekstu svaku ozbiljnu ponudu turskih kompanija u ovoj oblasti.

Zvanična poseta ministra odbrane Nika Pelešija Ankari usledila je posle posete premijera Edija Rame ranije ove godine, gde ga je s počastima primio turski predsednik Redžep Tajip Erdoan. / ibna