Pendarovski: Diskusija o promenama Ustava ili promenama sporazuma o dobrosusedstvu sa Bugarskom je besmislena

Pendarovski: Diskusija o promenama Ustava ili promenama sporazuma o dobrosusedstvu sa Bugarskom je besmislena

Kao predsednik, do sada nisam dobio ništa u pisanoj formi niti su do mene došle usmene informacije da je tokom sastanaka ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija u Sofiji predat niz zahteva, kako su pisali mediji, rekao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

U intervjuu za emisiju Top Tema televizije Telma, potvrdio je da je u protekla tri meseca intenzivno sarađivao sa Sofijom na prevazilaženju nesporazuma i iskoristio je, kako je rekao, dobre usluge nemačkog predsedavanja EU, koje ima strateško interesovanje za evropske integracije regiona i očekuje se održavanje prvih međuvladinih konferencija sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Do danas, čak ni verbalno, niko nije tražio od bugarske strane da promeni Ustav. Što se tiče tumačenja bilateralnog sporazuma, ovo nije prvi put da neko iz Sofije traži političku izjavu ili izjavu koja objašnjava određene stvari iz Sporazuma iz 2017. godine. Postoji izjava bugarskog predsednika Radeva koja poziva na aneks ovog sporazuma koji se navodno ne poštuje ili praktično na novi sporazum“, rekao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije dodaje da u nekoliko drugih slučajeva iz Sofije postoje predlozi za političku izjavu ili izjavu da će se obe strane obavezati na formranje odbora sastavljenog od istoričara koji će raditi brže, ali, naglasio je, nema vremenskog okvira za ovaj projekat.

„Uveravam vas da naš odbor osnovan za utvrđivanje Sporazuma čine istoričari sa obe strane i funkcioniše prilično stabilno. U poslednjih godinu dana to uopšte nije funkcionisalo zbog koronavirusa i zbog odloženih izbora. Tada smo oko toga imali džentlmenski dogovor. Komitet ne može da radi preko interneta. Osim ove godine kada nije bilo sastanaka, uveravam vas da je odbor radio prilično dobro. I tvrdim da ni u jednoj evropskoj zemlji ne postoji istorijski odbor ove vrste koji je funkcionisao bolje i brže od našeg u poslednjih 100 godina“, rekao je Pendarovski o radu Zajedničkog odbora za istorijska pitanja između Severne Makedonije i Bugarske. Deseti sastanak trebalo je da se održi sutra u Skoplju.

U vezi sa pritiskom Bugarske da revidira Sporazum iz 2017. godine, Pendarovski je primetio da potvrdu možemo ponuditi samo u obliku političke izjave ali u okviru parametara ovog sporazuma, ne sa novim sporazumom.

„Nije neophodno razgovarati o bilo kakvim promenama Ustava ili aneksima i dopunama Sporazuma“, rekao je Pendarovski.

Pojašnjava da Sofija nezadovoljna zbog, kako ocenjuje, navodnog neprovođenja Sporazuma iz 2017. za razliku od Prespanskog sporazuma. S obzirom na razlike u pravnom značenju ovih sporazuma, jedan je bilateralni, a drugi međunarodni sporazum, oba sporazuma u ​​političkom smislu su nam podjednako važna, jer oba sporazuma otvaraju velika vrata evropskim integracijama.

„Možemo da potpišemo izjavu kojom potvrđujemo vrednosti na kojima se temelji Sporazum o dobrosusedstvu“, rekao je on.

U vezi sa pregovaračkim okvirom, primetio je da se u EU vode unutrašnji razgovori o usklađivanju njegovog sadržaja. A naša diplomatija, rekao je, posredno i obostrano pokušava da razjasni naše stavove o kontroverznim napomenama Bugarske u vezi sa obrazloženjem memoranduma upućenim EU i državama članicama, preispitujući etnogenezu, makedonski narod i makedonski jezik, tvrdeći da to je dijalekatski oblik bugarskog, a uz njihovu formalnu modifikaciju da bi ga nazvali pregovaračkim okvirom, da se koristi samo službeni jezik bez pominjanja makedonskog, što je opet besmislica, praktične stvari o kojima ne možete da pregovarate jer makedonski jezik već odavno je jezička činjenica.

Predsednik Severne Makedonije ponovio je svoju izjavu , da “ako u EU ne uđemo kao Makedonci koji govore makedonski, takva EU nam nije potrebna”, što je čvrst stav Severne Makedonije./ Ibna