Pendarovski iduće sedmice putuje u Francusku na sastanak sa Macronom

Pendarovski iduće sedmice putuje u Francusku na sastanak sa Macronom

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski otputovaće sledeće nedelje u Francusku, gde će se sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Macronom. Iz njegovog kabineta je rečeno da će predsednik Pendarovski tokom sastanka moći direktno da čuje stav Francuske u pogledu perspektive proširenja i o pregovaračkoj metodologiji.

Sastanak Pendarovskog i Macrona najavljen je za 12. novembar, kada je planirano i da Pendarovski prisustvuje pariškom mirovnom forumu.

Pendarovski je naglasio da će u narednom periodu datum za početak pregovora Severne Makedonije za pristupanje EU morati biti zapečaćen nakon dvosmislenih signala primljenih na kraju poslednjeg evropskog samita.

Pariz inzistira da se prvo provedu unutrašnje reforme u EU i reforme u primeni metodologije pristupanja za nove države članice.

Potpredsednica francuskog Senata Helene Conway-Mouret, koja je trenutno u dvodnevnoj poseti zemlji, rekla je da poruku Francuske ne treba tumačiti kao negativnu reakciju prema Severnoj Makedoniji.

„Razumemo da je primljena poruka smatrana prilično negativnom i ne želimo da ona izazove reakciju protiv Francuske i njenog stava; umesto toga, tu poruku ne treba shvatiti kao negativnu aktivnost prema Severnoj Makedoniji. Francuska smatra da su sve zemlje regiona deo evropskog kontinenta, ali sada je neophodno da se dogodi i unutrašnja reforma EU,” izjavila je Conway-Mouret.

Francuski ambasador, Christian Thimonie, rekao je da Severna Makedonija može očekivati dobre vesti u maju sledeće godine, ali da će to takođe zavisiti od procesa interne revizije EU.

Potpredsednik vlade za evropske integracije Severne Makedonije, Bujar Osmani, naglasio je da će zemlja prihvatiti novu metodologiju koju Francuska priprema. „Francuska intenzivno radi na pripremi nove metodologije i očekuje se da će je uskoro uvesti. To jest ako ovu metodologiju prihvate i ostale zemlje EU. Pozdravljamo bilo koju metodologiju, pod uslovom da ona predviđa samo punopravno članstvo. Stoga, ako se metodologija usvoji u narednim mesecima, verujem da nema razloga da ne započnemo razgovore tokom jednog od narednih samita, ali sa preomenjenim pravilima igre,” dodao je Osmani. Severna Makedonija, tokom poslednjeg samita EU, nije dobila datum za početak pregovora, uprkos svojim optimističnim očekivanjima. / ibna